Keystone logo
University Of Tuebingen

University Of Tuebingen

University Of Tuebingen

Представление

66821_top.jpg

Иновативни, интердисциплинарни, международни: Тези три думи обобщават това, което прави специалния университет в Тюбинген. Отлично изследване и преподаване са отговорът на Tübingen на предизвикателствата на бъдещето в един глобализиран свят. Поддържаме обмен с партньори по целия свят - както в институции на висшето образование, така и в университетски изследователски институции. Мрежите и сътрудничеството между границите на факултетите и предметите са стълбовете на нашата успешна стратегия. Това се отразява в нашата добра позиция в международните класации. В допълнение, ние сме един от единадесетте германски университета, отличаващи се с титлата "отлично".

Дълги традиции

Университетът в Тюбинген, с повече от 500-годишна история, е един от най-старите в Германия. Много от големите интелектуалци са учили и са работили в Тюбинген - включително Кеплер, Хегел, Холдерлин и Шелинг. Гениалният локус - духът на мястото - сега е по-силен от всякога.

История на физиката в Тюбинген

Математиката и физиката започнаха с астрономията в Тюбинген. Още през 1507 г., т.е. 30 години след основаването на университета, херцог Улрих призова пастора Йоханес Стофлер (1452-1531) на преподавателския факултет на артистите като професор по "Матез". По това време математиката и астрономията са тясно свързани в Тюбинген. Stoeffler е бил известен най-вече чрез издаването на астрономически ефимери, в който той е планирал плана на планетите до 20 години предварително.

Той също така построи Астрономическия часовник в кметството на Тюбинген. След това той е последван от представители на астрономията като Майкъл Мастлин (1546-1601 г.), учителката на Йоханес Кеплер и Вилхелм Шикар (1592-1635), който е разработил първата компютърна машина за астрономическите си изчисления. Шикард имаше професура в Тюбинген за иврит и астрономия. Йоханес Кеплер (1571-1630 г.), под чието име факултетът организира академично събитие всяка година, е само като студент в Тюбинген. Споровете за богословските доктрини пречат на Кеплер да бъде назначен за професор в Тюбинген.

През 1863 г. в Тюбинген е основан първият научен факултет на университет в Германия. Това включва в допълнение към столовете на математиката и физиката тези за геология, химия, ботаника и зоология. През 19-ти век е важно да се спомене преди всичко Карл Фердинанд Браун (1850-1918), работил в областта на електромагнитните трептения в продължение на 10 години, започвайки през 1885 г. Той развива катоден осцилоскоп - тръбата на Браун - отправна точка за развитието на телевизионни и компютърни монитори. Неговият принос към развитието на технологията на антените позволи мощни радио и телевизионни станции.

През първата половина на 20-ти век физика в Тюбинген се характеризира най-вече от ядрената физика. Имената на Фридрих Пасчен (1865-1947), Ърнст грък (1936-1948) и Валтер Герлах се свързват с основни експерименти върху атомната физика и квантовата механика. Ханс Гейгер (1882-1945) работи в областта на радиоактивността и ядрената физика. С неговото име преди всичко Geiger брояч за откриване на йонизиращи частици е свързан.

През лятото на 1970 г. Факултет по математика и природни науки е разпуснат в различни отдели. Сред факултетите е факултетът по математика и физика - от 1979 г. насам физически факултет. През летния семестър на 1973 г. голяма част от институтите на тези факултети могат да се преместят в новите сгради в района на Моргенселе.

Като част от структурната реформа на университета през зимния семестър 2002/03, Факултет по математика и Физически факултет бяха обединени в съвместен Математически факултет. В поредната структурна реформа през зимния семестър 2010/11 г. е създаден Факултетът по математика и природни науки, а Физиката сега е част от този факултет.

68240_neckarfrontkobusch.jpg

Местоположения

  • Tübingen

    Eberhard Karls Universität Tübingen Geschwister-Scholl-Platz, 72074, Tübingen

    Въпроси