Keystone logo
University of Sopron

University of Sopron

University of Sopron

Представление

Основните дисциплини на University of Sopron са икономика, педагогика, горско стопанство и дървообработване.

Намира се в живописно градче в северозападната част на Унгария. Шопрон има страхотно местоположение - само на 220 км от Будапеща, 60 км от Виена и 90 км от Братислава.

Кампусът на University of Sopron е разположен в зелена зона, заобиколен от собствена ботаническа градина - само на няколко минути пеша от центъра на града. Победител в наградите International Green Gown Awards University of Sopron е в челните редици на страната и дори на света в няколко области, свързани с устойчивата работа и развитие.

Университетът предлага 3 бакалавърски, 5 магистърски и 3 докторски програми за чуждестранни студенти в горепосочените дисциплини. Стратегическите му цели са да обучава интелигентни и креативни професионалисти с акцент върху принципите на устойчивостта, като същевременно зачита предшествениците си и отговаря на предизвикателствата на 21-ви век.

Има много предимства за обучение в по-малка, извънградска институция като University of Sopron - обучението се провежда в по-малки групи, където участниците и преподавателите се познават добре и ефективността е висока, комуникацията е директна; администрирането е гладко, можете наистина да се концентрирате върху обучението си; в Шопрон всичко е на пешеходно разстояние, така че не е нужно да губите време за ежедневно пътуване.

Стаята в общежитието е гарантирана при поискване за всички наши студенти и е на пешеходно разстояние от всички сгради на университета, плюс много магазини и удобства.

Историята на сегашния University of Sopron датира от няколко века:

Годините на основаване (1735-1808-1846)

Висшето образование по горско стопанство, отдавна установената област на обучение, ядрото на обучението на университета, започна в института, основан за минно и металургично образование. Училището за обучение на минни офицери е основано с указ на Чарлз III, подписан на 22 юни 1735 г. в Selmecbánya.

Мария Терезия полага основите на академичното образование със своя декрет, подписан на 22 октомври 1762 г.

Съвместно заседание на Министерството на финансите и Камарата на кралския монетен двор и рудодобив през юни 1807 г., обсъжда създаването на горско училище до Минната академия.

Унгарска академия за минно дело и горско стопанство, Унгарски колеж по минно дело и горско стопанство в Selmecbánya (1867-1918)

След Компромиса от 1867 г. Академията става унгарска държавна институция, като по този начин намалява нейното международно значение. През 1904 г. институцията приема името „Унгарският кралски колеж по минно и горско стопанство“.

С избухването на Първата световна война настъпва голям разрив в живота на колежа. Последните лекции от есенния семестър започнаха на 6 октомври 1918 г., но учебната година не можа да бъде завършена. В резултат на мирния договор след войната Selmecbánya вече не е унгарски град; той принадлежи на новата Чехословакия. Преместването от наследствената резиденция започва през есента на 1918 г. след решение на съвета на колежа и постановление на Министерството на финансите.

Колежът в Шопрон. Организационни промени (1919-1950)

Благодарение на решителността на заместник-държавния секретар Hugó Laehne и кмета Mihály Thurner, град Шопрон осигури нов дом за колежа. Първата група студенти пристига през март 1919 г., водена от ректора Геза Рез.

Колежът е преименуван на Унгарски кралски колеж по минно и горско стопанство през 1922 г., което показва разширената му образователна програма. През 1934 г. е създаден Унгарският кралски университет по технологии и икономика Йожеф Надор и колежът е интегриран в този университет, базиран в Будапеща, като Факултет по минно дело, металургия и горско стопанство.

През 1949 г. започва самостоятелното инженерно-геодезично образование. По-късно е интегриран в Техническия университет в Будапеща. Тъй като в Мишколц е основан нов технически университет, Факултетът по минно-металургично дело се премества там. Преместването на последните два факултета продължи повече от 10 години.

Лесотехнически колеж, Университет по горско стопанство и дървообработване, University of Sopron (1952-2000)

От 1952 г. Лесотехническият факултет функционира като самостоятелен лесотехнически колеж с ранг на университет. През 1956 г. бурята на историята нанася тежък удар на колежа. След поражението на революцията голяма част от учители и ученици напускат страната. Повечето от тях заминаха за Канада, където сформираха отдел „Шопрон“ на Факултета по горско стопанство към Университета на Британска Колумбия и завършиха обучението си там. Други отидоха в Германия, Швейцария и Австрия.

През 1957 г. започва обучението на инженери по дървообработване. На 1 септември 1962 г. е създаден Университетът по горско стопанство и дървообработване с два факултета. През 1972 г. университетът открива нов факултет, факултет на колежа по земеустройство и управление на земята в Секешфехервар. Следдипломен курс по инженерство в хартиената промишленост започва през 1985 г.

University of Sopron (1992- )

През 1992 г. е създаден Институтът по икономика и развитие на бизнес мениджмънта за обучение на студенти по икономика.

След период на подготвителна работа през 1994 г. е основан Институт за приложни изкуства и започва обучението на художници във Факултета по дървообработване.

На 1 септември 1996 г. университетът променя името си на University of Sopron .

Университет на Западна Унгария (2002-2007), (2008-2017)

Обучението на студенти по икономика започва в Шопрон през 1995 г. Икономическият факултет е основан през 2000 г., когато, поради политиката за рационализиране на унгарското висше образование, университетът е разширен чрез включването на факултета Apáczay Csere János в Гьор, факултета по Селскостопански и хранителни науки на Мошонмадяровар и Факултета по педагогика Бенедек Елек на Шопрон. Университетът е преименуван на Университет на Западна Унгария и има седалище в Шопрон. След включването на Berzsenyi Dániel College of Szombathely на 1 януари 2008 г., университетът управлява десет факултета в пет града.

University of Sopron (2017–)

Въз основа на решение на правителството през годините 2015-17 университетът беше реорганизиран и факултетите извън Шопрон бяха обединени с други университети.

Четири факултета останаха в Шопрон: Факултетът по педагогика „Бенедек Елек“, Факултетът по горско стопанство, Факултетът по икономика „Александър Ламфалуси“ и Факултетът по инженерство, науки за дървото и приложни изкуства „Симони Кароли“, всички част от преименувания University of Sopron .

University of Sopron продължава да се концентрира върху образованието и научните изследвания, развивайки силните си страни, водени от своята визия и традициите, характерни за Университета на Западна Унгария и неговия предшественик, Академията на Selmecbánya.

Основните цели на University of Sopron са по-нататъшното увеличаване на изследователските възможности и насърчаване на интернационализацията. Университетът възнамерява да предлага повече учебни програми чрез преподаване на английски език.

Това, което можете да очаквате тук, е висококачествено образование с акцент върху професионалния опит и първокласна инфраструктура в приятен за живеене град и кампус, където студентският живот е оживен, с много културни традиции, спорт и много други.

Характеристики на кампуса

Шопрон е живописен град в северозападна Унгария. Намира се на 220 км от Будапеща, на 60 км от Виена и на 90 км от Братислава – столиците на Унгария, Австрия и Словакия. Разположен близо до границата, Шопрон има разнообразен културен живот. Тази диверсификация се появява в центъра на града, тъй като архитектурата му съчетава западноевропейски и унгарски характеристики.

Шопрон е заобиколен от подножието на Алпите, поради което се характеризира с красив хълмист пейзаж, който е идеален за дейности на открито като джогинг, планинско колоездене и туризъм. Езерото Fertő, най-голямото ендорейно езеро в Централна Европа, също е много близо до града.

  Приемане

  виза

  Ако сте студент от страна извън ЕС, от вас се изисква да кандидатствате за студентска виза в унгарското посолство във вашата страна най-малко 2 месеца преди началото на вашето обучение.

  С валидна студентска виза можете да кандидатствате за разрешение за пребиваване в посолството или след пристигането си. Моля, имайте предвид, че получаването на студентска виза може да отнеме до 60 дни.

  Ще ви трябват следните елементи за вашето заявление за виза, ако имате нужда от виза.

  • формуляр за кандидатстване за виза
  • паспорт (трябва да е валиден най-малко 18 месеца, но за предпочитане да е валиден до края на вашето обучение.)
  • три снимки с паспортен размер
  • Писмо за приемане от университета
  • (транзитна виза, ако е необходима)
  • ИЛИ разписката за банков превод на плащането на таксата за обучение или удостоверение за плащане от университета, ИЛИ Писмо за прием от получаващата институция (ако сте стипендиант)
  • посолството може да поиска вашата резервация за самолет или билет за билет и доказателство за настаняване

  Местоположения

  • Sopron

   4 Bajcsy-Zsilinszky St., 9400, Sopron

   Въпроси