© Unica
Université Côte d’Azur (UniCA)

Université Côte d’Azur (UniCA)

Université Côte d’Azur (UniCA)

Представление

Université Côte d'Azur е наскоро създаден клъстер от висши учебни заведения на френската ривиера, който обединява основните играчи във висшето образование и научните изследвания в региона. Университетът Côte d'Azur има за цел да разработи нов модел на френските университети от 21-ви век, основан на нови взаимодействия между дисциплините, нова форма на координация между научните изследвания, преподаването и иновациите и силно партньорство с частния сектор и местните власти. През януари 2016 г. Universite Côte d'Azur спечели престижната награда "IDEX" на френското правителство за проекта UCAJEDI, като го нарежда сред първите 10 универсални университета от световна класа във Франция.

Университетът на 21-ви век

Университетът Côte d'Azur се състои от 13 изявени институции, които работят заедно като един университет. Ние се предизвикваме по всички начини. Прекъсваме бариерите в почти всяка област. Ние надхвърляме границите. Търсим най-доброто от всички нас, най-доброто от вас, за да направим нашия свят по-добър.

По този начин обхватът на UCA обединява всички публични и частни организации на висшето образование и научни изследвания, добре познати и видими на международната сцена, които присъстват на Лазурния бряг. Иновативният характер на отличителните му практики на сътрудничество ще създаде условия за самоорганизация за върхови постижения; това ще стимулира появата на бъдеща наука, обучение и иновации.

 • Университетът Ница София Антиполис (UNS), изследователски интензивен, присъства във всички международни класации;
 • Два национални изследователски органа: CNRS и Inria, мултидисциплинарни и емблематични в областта на дигиталните науки, съответно;
 • Друга звезда, която се присъединява към клъстера на UniCA , е обсерваторията Côte d'Azur (OCA). С около 450 служители, разположени на четири обекта (Mont Gros и Valrose в Ница, София Антиполис и обсерваторията Plateau de Calern). Проектиран от Чарлз Гарние, OCA има забележително архитектурно и научно наследство, но далеч от това да гледа към миналото, той остава международно признат център за изследвания в областта на науките за Земята и астрономията, с прецизна механика, високопроизводителни изчислителни центрове и виртуални обсерватории.
 • Централната болница за университет (CHU) на Ница, водещ национален център за симулация и иновации в хематологията, биологичните ресурси и терапии, който поставя основните учени заедно с медицински изследователи и инженери;
 • EDHEC и SKEMA, две изключителни бизнес училища, присъстващи във всички международни класации; присъствието на две Бизнес училища, присъстващи в световната класация, внася в проекта, в допълнение към своите научноизследователски и обучителни дейности, култура на осигуряване на качеството
 • Консорциум от шест художествени школи, действащи на международната сцена, състоящ се от световни класни предприятия, е гаранция за оригиналността на нашата визия и ще стимулира творчеството на нашия подход. Като цяло всеки от играчите носи уникален принос с висока добавена стойност и ново измерение.
 • Центърът National de Creation Musicale е един от шестте национални центъра на френското музикално творчество. Неговата мисия е да разпространява и популяризира репертоара на съвременната музика чрез разгръщане на своите дейности главно на четири оси: производство, излъчване, обучение и изследване.
 • Ecole Nationale Supérieure d'Art Вила Arson, това е уникална национална институция, посветена на съвременното изкуство. Тя събира на едно място изкуство, център за изкуство, резиденция на художници и специализирана библиотека. Сградата е включена в списъка Patrimoine du XXe siècle
 • Училището за устойчиво проектиране (SDS), оформящо бъдещето, съсредоточено върху 4-те стълба на устойчивото развитие чрез нови и творчески методи на обучение в партньорство с индустрията.
 • Ecole Supérieure de Danse de Cannes Rosella Hightower От създаването си през 1961 г. насам Ecole Superieure de Danse de Cannes Rosella Hightower се превърна в една от най-добрите професионални танцови школи по класически балет, съвременно танцуване и джаз тренировки. Партньорствата на ЕКСО с професионални танцови компании, между които Les Ballets de Monte-Carlo, или международни състезания като Le Prix de Lausanne.
 • Национална консерватория в Района на Ница (CNRR). От 1957 г. Консерваторията е занимавала повече от 50 000 студенти от над 50 различни страни и е приветствала серия от чудесни музиканти, както като студенти, така и като учители от цял ​​свят.


Амбициите на UniCA

Изследване, Създаване, Иновация

Université Côte d'Azur е създаден през 2015 г., за да вдъхне живот на колективната амбиция на основните играчи във висшето образование и научните изследвания на Френската Ривиера. Като клъстер за висше образование, който включва голям изследователски университет, множество изследователски агенции и лаборатории от най-високо ниво, елитни бизнес училища и група от международно признати училища по изкуства и дизайн, UniCA е в добра позиция да предостави мултидисциплинарни, креативни решения на сложни предизвикателства породени от един бързо променящ се свят.

Въз основа на богатата история на Френската Ривиера като център за артистични и технологични иновации и като дом на най-големия технологичен парк в Европа (Sophia Antipolis), нашата визия се основава на научни и образователни постижения, силен международен фокус, дълбоки връзки с местните индустриални и правителствени партньори и решителна трансдисциплинарна перспектива. Нашите изследователски и образователни програми са плод на декомпенсираното взаимодействие между дисциплините, включването на човешките, артистичните и управленските измерения в нашите проекти, както и стриктната основа, основаваща се на количествени, цифрови и информационни подходи.

Като признание за нашата амбициозна програма и научни постижения, през януари 2016 г. UniCA беше удостоен с престижната награда „IDEX“ (Инициатива за високи постижения) от френското правителство, поставяйки UniCA сред малка група високопоставени френски университети от световна класа и осигуряване на дарение, което да ни помогне да постигнем целта си да трансформираме нашия университет и нашия регион. Наскоро спечелихме и редица други големи национални награди в подкрепа на нашите дейности, по-специално в продължаващото образование, бакалавърското и висшето образование и предприемачеството.

С над 20% от нашите преподаватели и студенти, идващи от чужбина, UniCA е силно обърната към външния свят, аспект, който непрекъснато се засилва със създаването на елитни международни партньорства и разработването на нови международни образователни програми, които ще се преподават изцяло в Английски. Създадени са и нови услуги, които да помогнат за привличането на международни изследователи и студенти и да им позволят да се установят в региона, както и да помогнат на университетските преподаватели да публикуват своите изследвания в най-добрите международни списания.

UniCA също работи за развиване на предприемачески и бизнес умения сред своите изследователи и студенти. Редица нови програми имат за цел да вдъхновят предприемаческия дух у учениците на всички нива и да им дадат инструментите, необходими за постигане на мечтите им. Университетските изследователи и идеи също са в основата на много компании в региона, независимо дали са базирани на университетски изследвания или са основани от член на университета.

И накрая, UniCA се стреми да бъде катализатор, който ще трансформира региона на Лазурния бряг, като допринася за неговия растеж чрез предоставяне на решения на бизнес проблеми чрез консултантска дейност, продължаващо обучение и чрез лицензиране на открития на нови и съществуващи компании. Постоянният обмен на идеи между университета и региона е важен фактор за неговия растеж и успех. Голяма част от водещите изследвания на UniCA могат да бъдат превърнати в решения, продукти и компании, които ще бъдат от полза както за обществото, така и за икономиката.

Стипендии и финансиране

Стипендии IDEX за международни магистърски програми

Всяка година Université Côte d'Azur присъжда 10 стипендии Idex на най-добрите кандидати за магистърска степен. Получателите на тези стипендии за високи постижения ще бъдат освободени от такси за обучение и ще получат стипендия от 5000 евро.

За да отговарят на условията, студентите ще трябва да кандидатстват в една от международните програми на Université Cô te d'Azur, изброени по-долу:

 • Европейски магистри по молекулярна патология
 • MSc Биобанки и комплексно управление на данни
 • MSc Data science и изкуствен интелект
 • MSc Biocontrol решение за здравето на растенията
 • MSc Моделиране на невронни и когнитивни системи
 • MSc Опасности за околната среда и управление на рисковете
 • MSc Music Scoring за визуални медии и звуков дизайн
 • Магистър по управление на индустрията за вкусове и аромати
 • MSc MARRES, наука за океана, опазване и иновации (наука и общество)
 • MSc SMART-EDTECH

Програма за стипендии France Excellence Europa

Международни студенти от 26 европейски държави могат да получат стипендия France Excellence Europa за придобиване на магистърска степен в Université Côte d'Azur за максимален период от 12 месеца (M2) и 24 месеца (M1).

Програма за стипендии на EIFFEL за високи постижения

Програмата за стипендии на Айфел е инструмент, разработен от Министерството на външните работи, за да позволи на френските висши учебни заведения да привлекат най-добрите чуждестранни студенти в магистърски и докторски програми.

Класации

Université Côte d'Azur е награден с етикета "Idex" от френското правителство, като част от 10-те най-добри изследователски интензивни университета във Франция. Международната магистърска програма програми са проектирани в тази рамка.

Местоположения

 • Nice

  28 Avenue de Valrose, 06103, Nice

 • Cannes

  230 Av. Francis Tonner, 06150, Cannes

  • Grasse

   4, traverse Dupont, 06130, Grasse

   • Biot

    ISA INSTITUTE 400 route des chappes, 06903, Biot

    • Pisa

     Pisa, Италия

    • Nice

     Avenue Valrose, 06000, Nice

     Въпроси