Riga Technical University

Riga Technical University

Riga Technical University

Представление

Riga Technical University : признатият латвийски лидер на глобалната граница на висшето образование.

Основан през 1862 г., RTU е най-старият технически университет в балтийските държави и се разшири в четири факултета с 61 учебни програми на английски език, които предлагат образование от световна класа в много кариерни области с високо търсене, включително компютърни науки, машинно инженерство, електроника и материалознание. С записани 14 000, включително над 5 000 международни студенти, които представляват повече от 101 различни страни, RTU предлага изключително разнообразна общност на студенти, преподаватели и служители.

221066_Kipsala_panorama1.JPG

Предимството на RTU

 • Учете с преподавателите от световна класа на RTU и се възползвайте от специализирани изследователски ментори, които работят в пресечната точка на хора, информация и технологии.
 • Богати учебни преживявания, които осигуряват широко техническо образование и задълбочени познания в предметната област.
 • Процъфтяваща академична общност, изградена около динамична култура на кампуса.
 • Трансформиращата учебна среда се движи от социален ангажимент и желание за промяна на света .
 • Подобрете глобалната си мрежа в Рига, високотехнологичен мегаполис с исторически чар на малък град.
 • Ускорете личностното израстване в университет, който цени оригиналността, изобретателността, честността и смелостта.

221063_51996006872_11cf3d4aa8_o1.jpg

Повече от 160 години хората от RTU прекрачват границите на знанието и се осмеляват да мечтаят.

Нашите възпитаници включват Нобелови лауреати, олимпийци, държавни глави, лидери в научния напредък, предприемачи и изследователи, определящи тенденциите.

Студентите на RTU имат въображение и иновативни, водещи пътя към по-добро бъдеще.

Те са готови за това, от което се нуждае утрешният ден.

Вие ли сте?

Приемане

Стъпка 1 – Онлайн кандидатстване

Онлайн формулярът за кандидатстване трябва да бъде подаден до Riga Technical University . Ще трябва да създадете акаунт, за да завършите онлайн приложението, което може да се направи в няколко сесии.

Вие също ще трябва да подадете:

 • Мотивационно писмо – подчертаващо защо бихте искали да посещавате избраната програма и обясняване на вашите бъдещи академични и кариерни цели;
 • CV – с подробности за вашето образование и професионален опит, ако е приложимо.

След като попълните личните си данни и добавите мотивационното изявление, моля, изпратете следните документи:

 • Копия на страниците на паспорта;
 • Копия на вашите предишни документи за образование или най-новите преписи, ако окончателните резултати все още не са налични (официалните окончателни сертификати и техните преписи ще бъдат необходими за попълване на приложението). Документите за образование трябва да бъдат придружени от английски преводи на всички сертификати и преписи, заедно с одобрение за автентичността на документа;
 • Доказателство за английски сертификат или друга приемлива информация, съгласно езиковите изисквания, определени от Riga Technical University .

Моля, обърнете внимание: От кандидатите се очаква да са постигнали поне 60% от максималните възможни резултати, за да се класират за обучение в RTU.

PS Преди да натиснете последния бутон ИЗПРАЩАНЕ, моля, прегледайте за последен път вашата кандидатура и прикачените файлове за точност. След като предоставите цялата необходима информация и отговаряте на критериите за допустимост, ще ви бъде издадено писмо за условно приемане.

Стъпка 2 – Такса за кандидатстване

За да продължите с по-нататъшен изпит, трябва да заплатите такса за кандидатстване от €150 на студент (не се връща).

След подаване на заявката кандидатът ще получи фактура с необходимите банкови данни за международни парични преводи. Заявленията ще бъдат обработени само след получаване на таксата за кандидатстване.

За по-лесна обработка препоръчваме на кандидатите да качат разписка за плащане на таксата за кандидатстване в системата за онлайн кандидатстване.

Моля, обърнете внимание: Кандидатът е отговорен за покриването на всички банкови комисионни за международни преводи.

Стипендии и финансиране

В съответствие с двустранните споразумения за сътрудничество в областта на образованието и науката, сключени между латвийското правителство и списък от страни партньори, Латвия предлага стипендии на чуждестранни студенти, изследователи и преподавателски състав за обучение, изследвания и участие в летни училища в латвийски висши учебни заведения (ВУЗ) за 2024/2025 учебна година.

За латвийската държавна стипендия могат да кандидатстват граждани на държави, които или са подписали споразумение с Латвия, или предлагат свои собствени стипендии на латвийски граждани. Моля, проверете списъка с отговарящи на условията кандидати, за да научите дали отговаряте на условията: латвийски държавни стипендии | Valsts izglītības attīstības aģentūra (viaa.gov.lv)

Заявления за стипендии за бакалавърско и първо ниво на професионално висше образование ще се приемат от студенти, които са завършили успешно най-малко една академична година на обучение (или в родното им висше учебно заведение, или такова в Латвия) към момента на кандидатстване (февруари, март 2024).

Можете да научите повече за латвийската държавна стипендия тук: Обучение | Valsts izglītības attīstības aģentūra (viaa.gov.lv) .

Моля, имайте предвид, че молбата ви за стипендия няма да бъде разгледана, ако подадете молбата си без писмото за приемане от университета.

Класации

Riga Technical University е обявен за един от най-добрите университети в Европа, според първото по рода си издание на QS World University Rankings: Europe 2024.

Глобалният анализатор на висшето образование QS Quacquarelli Symonds публикува първата си класация в цяла Европа, единствената значима регионална класация на европейските университети. Резултатите показват, че RTU е на 262-ро място в Европа и на първо място сред седемте включени латвийски университета - поставяйки RTU като един от 300-те най-добри университета в Европа.

Riga Technical University не е непознат за международните университетски класации.

 • Riga Technical University беше позициониран на # 751-760 в изданието за 2024 г. на QS World University Rankings — и получи „5 QS звезди“ в общо седем категории: общо, преподаване, пригодност за заетост, интернационализация, съоръжения, иновации и приобщаване. RTU беше класиран най-високо от трите латвийски университета, които направиха списъка, и е водещият университет в Латвия в QS World University Rankings от няколко години.
 • RTU беше признат за най-добрият не само в Латвия, но и в балтийските държави в международното класиране на QS World University Rankings: Sustainability: 2023. RTU се класира на 451-во-500-то място в света, като получи най-добрите си резултати в частта с оценки, която оценява въздействието на университета върху околната среда, класирайки се на 421-во място в тази позиция. QS World University Rankings: Sustainability 2023 е първата по рода си класация и е разработена, за да оцени как университетите действат за решаване на глобални проблеми – екологични, социални и управленски проблеми.
 • RTU подобри позицията си в престижната международна класация “QS World University Rankings by Subject 2023.” Класациите на QS World University Rankings по предмети се съставят ежегодно, за да помогнат на бъдещите студенти да идентифицират водещите университети по даден предмет. RTU е класиран между 301-350 за най-добрите световни университети в дисциплините енергетика и електроника. RTU също беше класиран 401-450 в областта на инженерството и технологиите - единственият латвийски университет на тази позиция.
 • RTU беше признат за 247-ия най-добър университет в света в класацията на световните университети на Times Higher Education (THE) за 2023 г. Системата за класиране се състои от 13 внимателно калибрирани индикатора за ефективност, които измерват представянето на институцията в четири области: преподаване, научни изследвания, трансфер на знания и международна перспектива. Световната класация на университетите за 2023 г. класира 1799 университета от 104 държави и региони, което прави това издание най-голямата и най-разнообразна класация на университети до момента. От няколко години RTU е обявен за един от 300-те най-добри университета в света.

Местоположения

 • Riga

  Ķīpsalas iela,6a, 1048, Riga

  Въпроси