Keystone logo
Klaipeda University

Klaipeda University

Klaipeda University

Представление

1 януари 1991 г. е денят на официалния старт на дейността на Klaipeda University. Това е датата, която дава на град Клайпеда статут на университетски град и която отваря повече възможности за региона на Западна Литва и неговите жители да следват университетско образование и кариера в науката.

Днес Klaipeda University е динамичен, разрастващ се мултидисциплинарен университет, който в продължение на повече от три десетилетия е усъвършенствал насоките на научните и академични дейности. Университетът разполага с два изследователски института: Института по история и археология на Балтийския регион и Института за морски изследвания, където голям брой изследователи се концентрират върху изследванията и едновременно с това преподават на студенти. Трите факултета – тези по морски технологии и природни науки, социални и хуманитарни науки и здравни науки – са отделите, в които преобладава академичният дух и се разработват научни проекти.

KU си поставя амбициозна цел да стане лидер на университетите в Балтийския регион. В света на науката квалификацията и репутацията на морските изследователи, работещи в KU, се отразява в Шанхайската класация (Академична класация на световните университети): в съответствие с нея KU е сред 200 университета в света, най-добри в областта на океанографските науки .

Всяка година в KU се обучават 3000 бакалаври, магистри и докторанти. През трите десетилетия близо 40 000 висшисти са завършили обучението си тук: учители, бизнес мениджъри, политици и държавни служители, учени, медицински сестри, рентгенолози, журналисти и др.

През 2019 г. Klaipeda University стана член на EU-CONEXUS, алианс на университети в Европа. Специализацията на EU-CONEXUS, представляваща девет партньора – университети от крайбрежни градове в различни европейски страни – е устойчивото развитие на интелигентни крайбрежни градове. Резултатът от интеграцията на науката и учебните структури е, че вече са в ход съвместни бакалавърски и магистърски учебни програми, обединени са усилията в научните изследвания на партньорските университети, разкрити са нови възможности за мобилност на академичен състав и студенти, нови културни и развиват се спортни традиции.

Университетът се намира в просторна зона в северната част на град Клайпеда. Част от академичния кампус е заета от характерен комплекс от пруски казарми, построени в началото на 20-ти век, след това реставрирани и адаптирани към нуждите на академична институция и служещи за мирни цели в продължение на три десетилетия. В непосредствена близост до историческия комплекс са построени нови сгради: Институт за морски изследвания, Бизнес инкубатор KU, комплекс от класни стаи AULA MAGNA и общежитие. Плановете за развитие включват изграждане на още едно общежитие, нов спортен център, лабораторни корпуси и др.

Акредитация

В съответствие със заключенията от външната оценка през 2012 г. Klaipeda University беше акредитиран за шест години. Центърът за оценка на качеството на висшето образование оценява дейността на висшето училище в четири области на оценка: стратегическо управление, обучение и учене през целия живот, изследователска и художествена дейност и въздействие върху регионалното и национално развитие. През 2018 г. акредитацията на Klaipeda University беше удължена.

Характеристики на кампуса

Университетският кампус изглежда очарователно съчетан от нови съвременни научни сгради и стари експресивни сгради от червени тухли, които оставят тук силно усещане за автентичност.

Много централна точка за международни студенти – Фабриката на идеите и Международният студентски офис – вашият дом в KU.

Две студентски общежития. Най-новото общежитие е супер модерно и само на 3 минути от главния университетски кампус. За повече информация относно местата за настаняване, моля, посетете уебсайта.

  Стипендии и финансиране

  Университетът е учредил 11 стипендии за студенти от страните от Източното партньорство и Казахстан. Абитуриентите и студентите с най-добър успех получават 100% намаление на таксата за обучение за целия период на обучение. За повече информация относно стипендиите, моля посетете уебсайта.

  Награди и акредитации</div>

  112-то място сред източните
  европейски университети.

  QS Класиране

  заема място сред 200-те най-добри университета

  В областта на океанографията по целия свят

  Живот в кампуса и съоръжения

  • Спортен клуб @Факултет по социални и хуманитарни науки
  • Кафетерия @University Campus
  • Ботаническа градина @Северната част на града

  Клайпеда, град, разположен на брега на Балтийско море. Столица за любителите на морето и природата, със своите неоткрити плажове, красиви велоалеи, уютни улички, люлеещи се лодки и говорещи скулптури. Ще откриете, че градът е лесно достъпен на пешеходно разстояние, очарователен през всички сезони и луд през летните дейности, свързани с морето!

  Местоположения

  • Klaipėda

   H. Manto gatvė,84, 92294, Klaipėda

  Въпроси