Keystone logo
© TESS
EC2U

EC2U

EC2U

Представление

Какво е EC2U ?

Европейският кампус на градовете-университети ( EC2U ) е мултикултурен и многоезичен алианс , състоящ се от седем дългогодишни, ръководени от образование и изследвания, ангажирани на местно и глобално ниво университети от четири различни региона на Европейския съюз: Университетът в Коимбра, Университетът в Яш, Университетът в Йена, Университетът в Павия, Университетът в Поатие (координатор), Университетът в Саламанка и Университетът в Турку.

Амбицията на Алианса е да разработи иновативно пространство, позволяващо мобилността да протича свободно между седемте университета и асоциираните градове.

EC2U в числа

 • 160 000 студенти
 • 20 000 административен персонал, преподаватели и изследователи
 • 30 сътрудници
 • 1 600 000 Граждани в пряка връзка

Членове

Университет в Коимбра (Португалия)

Фокусиран върху бъдещето и признат като основен стимулатор на промяната, Университетът на Коимбра има повече от 7 века опит в създаването и разпространението на знания, култура, наука и технологии чрез обучение, преподаване, авангардни изследвания и иновации в най-разнообразни области на знанието.

UC е най-старият университет в Португалия и един от най-старите в света, а историята му датира от века, последвал създаването на самата Португалия, тъй като е основан през 1290 г. Университетът се разпростира из целия град Коимбра, като същевременно променя пейзажа си и го превръща в истински град-университет, където можете да намерите космополитна академия.

Университет в Яш (Румъния)

Университетът Александру Йоан Куза в Яш, първият модерен университет, основан в Румъния (през 1860 г.), постоянно се класира на 1 – 3 място сред румънските университети по отношение на научни изследвания, образование и институционална прозрачност. С около 23000 студенти и 2000 служители на пълно работно време в своите 15 факултета, академичната оферта на нашия университет включва 80 степени на бакалавърско ниво (4 на английски, 1 на френски), 116 магистърски програми на ниво (14 на английски, 1 на френски), и 27 области на обучение на докторско ниво (всички предлагани и на английски език).

Университет в Йена (Германия)

Основан през 1558 г., университетът Фридрих Шилер Йена е един от най-старите университети в Германия. Някога център на немската философска мисъл, той се превърна в широкообхватна институция с интензивни изследвания с глобален обхват и процъфтяваща международна общност от повече от 18 000 студенти и следдипломни студенти от над 110 страни по света.

Университет на Павия (Италия)

Университетът на Павия (UNIPV) е една от най-старите академични институции в света: основан е през 1361 г. и до 20-ти век е единственият университет в района на Милано и региона на Ломбардия.

Днес това е всеобхватен университет, който обхваща всички предметни области – наука и технологии, научно инженерство, науки за живота, хуманитарни науки и социални науки – и се състои от 18 отдела, предлагащи учебни програми на всички нива, от бакалавърски степени до докторски програми. Академичният състав наброява повече от 900 преподаватели и изследователи. 21 000 студенти, както от Италия, така и от чужбина, учат в университета в Павия.

Университет на Поатие (Франция)

Основан през 1431 г., Университетът на Поатие е мултидисциплинарен университет, който записва 29 000 студенти, 4200 от които са международни студенти от 120 различни страни, ръководени от 2700 служители (административен, преподавателски персонал и изследователи). Поатие се нарежда на 2-ро място в общата класация на големите студентски градове във Франция през 2018-2019 г. и е над средното за страната с 16% чуждестранни студенти.

Университет на Саламанка (Испания)

Университетът в Саламанка е основан през 1218 г. и е един от трите най-стари университета в Европа, който се гордее с широк набор от факултети и изследователски институти в областта на науките и изкуствата. През 2011 г. той получи статут на Campus of International Excellence. Това е референтният университет в своя регион и извън него (Кастилия и Леон) и „Алма Матер“ на почти всички исторически латиноамерикански университети.

Университет на Турку (Финландия)

Университетът в Турку (UTU) е международен изследователски университет и активна академична общност от 25 000 студенти и служители от над 100 различни страни. Основният кампус на университета се намира в историческия център на град Турку - близо до уникалната природа и архипелага на Югозападна Финландия. Като един от водещите университети във Финландия, Университетът в Турку предлага възможности за обучение и изследвания в седем факултета и седем специални звена.

Местоположения

 • Poitiers

  Université de Poitiers - 15, rue de l'Hôtel Dieu - TSA 71117 - 86073 POITIERS Cedex 9, 86000, Poitiers

 • Iași

  Bulevardul Carol I, Nr.11, 700506, Iași

  • Salamanca

   Patio de Escuelas Mayores, 1, , Salamanca

   • Coimbra

    Rua Larga 3000-370, , Coimbra

    • Jena

     Universitätshauptgebäude Fürstengraben 1, 07743, Jena

     • Pavia

      C.so Strada Nuova, 65, 27100, Pavia

      • Turku

       Turun yliopisto, 20500, Turku

       Въпроси