Ain Shams University

Ain Shams University

Ain Shams University

Представление

Ain Shams University , като трети университет в Египет, е основан през юли 1950 г. под името "Университет" Ибрахим паша ". Участва с двамата по-ранни университета "Кайроу университет" (Fua'd the 1st) и "Александрия университет" (Фарук I), изпълнявайки посланието на университетите и посрещайки нарастващото търсене на младежи за висше образование. Когато е учредено за пръв път, Ain Shams University обхваща редица отличени факултети и академични институти, които по-късно са се превърнали в университет.

След революцията от 23 юли 1952 г. бе предложено на египетските университети да се дадат имена, които са силно свързани с корените и историческите забележителности на страната. Така на 21 февруари 1954 г. името на университета е променено на "Хелиополис", а след това се променя през същата година до сегашното му име "Айн Шамс", арабският за "Хелиополис" или "О'н" който е бил най-старият университет в историята. Университетът "O'n" е основан преди 5000 години и има широка известност като център на знанието и ученето, особено в астрономията, инженерството и медицината. Вероятно отличен пример за знанията и уменията на учителите "О" е Иххотеп, главен свещеник, министър и архитект, който през 2700 г. пр.н.е. е проектирал първата голяма историческа каменна структура - "Стъпката на пирамидата на Зосер" в Саккара. Уесткар Папирус също така заявява, че основателят на Петата династия е бил ректор на университета "О", преди да се изкачи на трона. Най-важното постижение на университета "О'н" обаче беше призивът да се покланят на едно божество, соларния диск на Атон, в ръцете на Акхайън, който беше повлиян от идеите на свещениците "О".

Емблемата на университета, обелискът и двама ястреби установява връзка между името и древната история на университета. Обелискът е за къщата на живота в град О'н, докато двата ястреби са символични за тогавашния египетски бог Хорус.

Университетът сега се намира в района на Заафарския дворец, построен по време на режима на "Хедиве Исмаил". Дворецът е наречен така, защото районът около него е известен с шафран (в арабски Заафар). Дворецът е бил използван за домакин на административните офиси на Египетския университет, когато е създаден през 1925 г. Той е бил използван от Министерството на външните работи (като къща за гости) за настаняването на важни посетители. Дворецът е свидетел и на подписването на Договора от 1936 г. между Египет и Великобритания. Най-накрая през 1952 г. той се използва като административен щаб на Ain Shams University .

Като голяма научна и културна институция, Ain Shams University е напълно наясно с тези предизвикателства и е сигурен, че има - с други египетски университети - трудна тежка отговорност за създаването на поколението. Той съзнава и се гордее със своята идентичност и традиции и е готов и за създаването на по-добро бъдеще за тяхната страна. Всъщност Ain Shams University играе безспорна роля в развитието на културния и научен живот в Египет и обогатяването на човешкото познание като цяло.

Университетът включва 15 факултета и 2 висши учебни заведения. През 1950 г. имаше само осем факултета: факултет по изкуствата, факултет по право, търговски факултет, научен факултет, факултет по инженерство, медицина, земеделски факултет и колеж по жените. През 1969 г. преподавателският факултет, познат от 1880 г. като учителски колеж, става девети факултет в университета. През 1973 г. факултетът на Al-Alsun е бил десетият член на университета. Историята на тази факултета обаче е от 1835 година.

През 1994 г. беше издадено постановление за създаване на още два факултета; факултета по фармация и факултета по дентална медицина, фактите са започнали на следващата година и на двата факултета. През същата година беше решено да се учреди факултет по компютърни и информационни науки и проучването започна през следващата година. Последният факултет за присъединяване към университета е факултетът по специалност "Специално образование" през 1998 г. Факултет по сестринство е създаден през 1980 г., а през 1981 г. е създаден Института по детско- следдипломна квалификация. Създаването на Института за изследване на околната среда през 1982 г. ,

Ain Shams University състои от седем кампуса, всички от които са разположени в Големия Кайро. Университетската администрация, факултетите по изкуства, право и наука са разположени в главния кампус, улица El-khalifa El Mamoon, Abassia. Търговските факултети, Al-Alsun (езици), фармация, стоматология, компютърни и информационни науки, Институт по следдипломно детство и Институт по екологични изследвания и изследвания, заедно със специализираната болница се намират във втория кампус от другата страна на горе улица. Медицински факултет и Факултет по Кърмене заедно с университетските болници се намират в друг университет в Абасия. Факултетите по инженерство, специфичното образование, образованието, жените и селското стопанство се намират в отделен кампус в Абасия, Хелиополис и Шубра Ел-Кхахая.

Местоположения

  • Cairo

    Zaafaran Palace – Ain Shams University – Abbaseyya, , Cairo

    Въпроси