Keystone logo
Съединени Американски Щати

Проучване Магистратура в Съединени Американски Щати 2024

Учете в Съединени Американски Щати

Съединените американски щати се намират в северното полукълбо, в Северна Америка, на юг от Канада и на север от границата с Мексико. Страната включва 50 щата, 48 от които имат общи граници и имат едино географско разположение, и два отделни щата - Аляска и Хавайските острови.

САЩ - това е страна, известна с прочутото си уважение към личностната свобода, което включва освен друго, свободата на словото и религията, право всеки човек да избира свой начин на живот, независим от правителството или неограничен от закона, докато се спазват правата на другите хора. Основата на тези свободи е Конституцията на Америка, която се подкрепва с Декларацията за независимост подписана през 1776 година - официалния документ, който обявява САЩ за независима от Великобритания държава. Съединените американски щатове се прочути с голямото си разнообразие на висши учебни институции и широки възможности за висше образование, богатата култура и законите, които уважават правата на обикновения човек. Очаква се, че хората, които идват в САЩ, ще спазват законите, от друга страна - всеки пристигащ в САЩ ще бъде топло посрещнат без разлика от националната му принадлежност; най-важното, човекът да има голямо желание да опита невероятните възможности на тази срана.

Климат

Климатът в САЩ е много различен. Югозападът са характеризира с горещ пустинен климат, тук е много топло през лятото и температурата не е по-малка от 16°C през зимата. Тихоокеанският северозапад има умерен океански климат, есента е влажна, зимата е суха, пролетта и лятото са прохладни. Климатът на северения централен регион, средния запад и Новата Англия е умерено-континентален. Тук добре личат четирите сезона: слънчево горещо лято, снежна сурова зима. Температурите може да се колебаят -29°C през зимата до +32°C през лятото. Южните равнинии Атлантическото крайбрежие имат умерено влажен климат, лятото е дълго и горещо, зимата е студена. Климатът на югоизточната част е топъл субтропичен; през зимата температурите се колебаят от -1 до 10°C, през лятото са между 21 и 32°C.

Общество и издържка на живота

Обществото в САЩ е е на много нива, както и самата страна е много разнообразна. Въпреки че за САЩ не може да се твърди, че има кастова система, някои може да спорят с това, като се вземе предвид сегашната икономика. Американския социум съдържа и предприемачи и хора с голям доход, които сами са си изградили живота, и работници във фабрики, които получават минимална заплата.

През последните години в САЩ издръжката на живота е станала по-скъпа, но ситуацията е много различна и зависи от конкретния щат. Например, разходите за живот в Калифорния са много по-високи от тези в Арканзас. Да не говорим вече, че освен самия щат, ситуацията се различава значително в зависимост от частта на щата, за която става дума. Ситуацията във всичките щатове е много различна, обаче във всеки един от тях ще намерите разделение - богати и бедни квартали.

САЩ е велика страна с много свободи за тези, които решат да учат или да живеят тук. Образованието в САЩ предлага невероятно много вълнуващи и прекрасни възможности.


Здравно осигуряване

Студентите имат право да кандидатстват за участие в студентските планове за здравно осигуряване, също така те могат да си изберат собствен план за застраховка. Въпреки че разходите за здравното осигуряване са много високи, в САЩ вие може да намерите голямо разнообразие на здравни планове и широк избор на застрахователни компании. Много е важно е си осигурите застраховката преди да пристигнете в САЩ, иначе това може да ви отнеме много пари и нерви. Голяма част от тази информация може лесно да се потърси в интернет. Понякога университетите сами предлагат здравноосигурителни планове за студенти, които планират да следват при тях. Проверете, дали това важи за университета, за който планирате да се записвате. Тази възможност може да е вече включена в таксата за обучението, възможен е обаче и вариантът, при който дадената услуга се оформя срещу отделно заплащане.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  944
 • Дял на комуналните услуги

  65
 • Абонамент за интернет

  65
 • Местен транспорт

  64

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  9
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  5

Относно Съединени Американски Щати

Висше образование в САЩ

Висшето образование в САЩ е прочуто в цял свят. Въпреки че таксите за обучение може да са доста високи, съществува много планове за финансова помощ, включително заеми, безвъзмездни помощи, грантове и стипендии, от които може да се възползват студентите. Хората често отиват в САЩ търсейки различни възможности за висше образование.

Образованието в САЩ дава богат културен и социален опит, също както и пълен, универсален и изчерпателен подход към образованието, който с голям труд може да се открие на друго място. САЩ предлага широк избор на възможности за висше образование, което подготвя студентите за живота след колежа или университета, така че те получават възможност сами да изберат, дали да останат в САЩ или да се заъврнат в родната си страна след като завършат образованието си.

Редица най-престижните университети в САЩ включват Харвард, Йейл, Станфорд, но има и много други университети във всеки един щат, които предлагат широка учебна програма и специализирани курсове в избраната научна област. Например, Калифорнийският университет в Лос Анджелис (UCLA) е известен с прекрасната програма за филмово изкуство, това не попречи обаче на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас да се запишат за Калифорнийския държавен университет и да получат образованието си там. Това е един много добър пример за това как добро образование може да се получи и без помощ на програмите на университетите от Бръшляновата лига.

Как протича академичната година?

Академичната година в САЩ обикновено започва през есента, обикновено в края на август, но понякога семестъра може да започва и по-рано. Някои учебни години са разделени на два семестъра, някои - на четири триместъра, някои пък се делятя на три четвърти. Зато много е важно чуждестранните студенти да уредят и подготвят всичко преди да пристигат в САЩ да се учат. Уверете се, че сте проверили дата на започване на академичната година във вашия университет и подадените документи и молба за записване.

Такси за обучение и пролължителност на образованието

Таксите за обучение варират в зависимост от университета, така че проверете в университета или колежа, където планирате да се запишите, точната сума. Продължителността на програмите също варира, това зависи от конкретната програма, избрана от вас. Например, медицинският лиценз за сестринско дело се печели за една година и половина, докато подготовка за степен по право отнема около три до четири години в повечето случаи.

Образователни възможности за чуждестранни студенти

Чуждестранните студенти могат да избират от широк спектър курсове и възможности за кариерно развитие, които ще им позволят да подобрят професионалните си възможности и ще им осигурят кариерата без разлика от местопребиваването. Освен това има много международни студентстки групи, в които може да се взима участие в кампусите на американските университети и колежи.

Степен за висше образование в САЩ дава възможност на студентите да продължат да дирят знанията извън задължителната област на знания, ограничена от програмата, и дава възможност да допълнително развитие и напредване в кариерата извън рамките на традионната образователна система и да се занимават с изследвания и разработка на индивидуални проекти.

Студентски визи

Студентските визи са задължителни и те трябва да бъдат валидни в момента на пристигането в страната. Разберете дали ви е нужна виза от тип F-1 или M-1 - това зависи от конкретния курс на обучение. Посолството на САЩ е най-доброто и сигурно място, където може да научите изчерпваща информация за визите. Обикновено информацията за взите се съдържа на уеб-сайта на университета или колежа. Освен това може винаги да се свържете с кандидатстудентското отделение за чужестранни студенти ако ви е необходима по-подробна информация.

Изисквания за виза

1) Виза F - Този тип виза е за международни студенти, които възнамеряват да придобият академична степен в акредитиран американски колеж или университет или да учат английски език в университет или институт за интензивно изучаване на английски език. Има три вида F визи:

 • F-1 визи за редовни студенти;
 • Визи F-2 за лица на издръжка на притежатели на виза F-1 (съпрузи и несемейни деца на възраст под 21 години, включително семейни двойки от един и същи пол);
 • F-3 визи за „гранични пътуващи“ – мексикански и канадски студенти, които пребивават в страната си на произход, докато посещават почасово или редовно училище в САЩ.

2) M виза – Този тип виза е за международни студенти, които искат да участват в неакадемично или професионално обучение или обучение в институция в САЩ. Има три вида визи M:

 • M-1 визи за студенти, участващи в професионални или неакадемични обучения;
 • Визи M-2 за лица на издръжка на притежатели на виза M-1;
 • Визи M-3 за „гранични пътуващи до работното място“ като визи F-3, но за професионални или неакадемични обучения.

3) Виза J – Този тип виза е за посетители по международен обмен, участващи в програми в САЩ, които насърчават културния обмен. Всички кандидати трябва да отговарят на критериите за допустимост на въпросната програма и да бъдат спонсорирани от частен сектор или правителствена програма. Притежателите на J визи обикновено остават в САЩ за кратък период от време, може би един или два семестъра. Притежателите на виза J-1 ще трябва да се върнат в родината си за най-малко две години в края на тяхната програма за обмен на посетители. Има два вида J визи:

 • J-1 визи за обмен на студенти по съответна програма за обмен;
 • Визи J-2 за лица на издръжка на притежатели на виза J-1.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

F виза; М виза; J виза

Цена и валута

USD 200

Трябва да заплатите таксата SEVIS (US $200), която покрива цената на компютърната система, използвана за записване на престоя ви в САЩ. Отидете на https://fmjfee.com/index.html , за да платите таксата и се уверете, че сте отпечатали копие от разписката си и я донесете на интервюто за виза. Трябва да заплатите таксата SEVIS поне три дни преди датата на вашето интервю за виза.

Освен това ще трябва да заплатите допълнителни 160 щатски долара за таксата за кандидатстване за виза във вашата страна в посолството или консулството на САЩ или в банка, посочена от посолството.

Кой може да кандидатства за виза?

Всички чуждестранни студенти, които идват да учат в САЩ, трябва да кандидатстват за F Visa, J Visa или M Visa.

Къде можете да направите заявлението?

На линия

Всяко посолство на САЩ има уебсайт, предоставящ инструкции как да си уговорите час за интервю за виза и друга информация относно процеса на кандидатстване за виза.

Уебсайт:http://www.usembassy.gov/

Как да направите заявлението?

 1. Първо, вашето училище или университет ще ви изпрати формуляр, потвърждаващ, че сте приети в институция, упълномощена от Службата за гражданство и натурализация на САЩ (USCIS) да записва студенти, които не са имигранти
 2. Второ, ще трябва да си уговорите час за интервю за виза и да заплатите някои необходими такси.
 3. Трето, Съединените щати използват нов формуляр за кандидатстване за неимигрантска виза, DS-160, който трябва да бъде попълнен онлайн. Тази форма замества всички останали форми.
 4. Четвърто, подгответе се за вашето интервю за виза. От решаващо значение е да кандидатствате за виза достатъчно предварително, тъй като това ще ви даде допълнително време, ако има закъснения в посолството или ако искате да обжалвате решение в случай на отказ. Важно е какво носите, а бизнес облеклото е подходящо.

Документите, необходими за вашето интервю за виза, може да включват:

 • Паспорт, валиден поне шест месеца след периода на престоя ви в САЩ. Може също да се наложи да носите всичките си настоящи и стари паспорти.
 • Подписан SEVIS формуляр I-20 или DS-2019 (включително индивидуални формуляри за съпруга/деца)
 • Формуляр DS-7002 (само за кандидати за J-1 Trainee и Intern виза)
 • Квитанция за такса SEVIS
 • Страница за потвърждение на приложението DS-160 с баркод и идентификационен номер на приложението
 • Разписка за потвърждение на плащането на MRV такса
 • Печатно копие на писмо за назначаване на интервю за виза
 • 1-2 снимки във формата, описан в изискванията към снимките.

Трябва също така да сте готови да предоставите следните документи:

 • Преписи и дипломи от присъствали предишни институции
 • Резултати от стандартизирани тестове, изисквани от образователната институция като TOEFL, LSAT, GRE, GMAT и др.
 • Финансови доказателства, показващи, че вие или вашият спонсор (т.е. родители или държавен спонсор) разполагате с достатъчно средства, за да покриете вашите разходи за обучение, пътуване и живот по време на престоя ви в САЩ.

Можете също така да донесете отделен писмен списък на всички ваши предишни работодатели и училища, които сте посещавали за справка.

Кога трябва да кандидатствате?

Кандидатстването за студентска виза за САЩ може да бъде дълъг процес, така че се уверете, че започвате да се подготвяте достатъчно предварително – поне три до пет месеца преди курсът ви да започне. Студентски визи могат да бъдат издадени до 120 дни преди датата на вашия формуляр I-20. Визите за обмен на посетители могат да бъдат издадени по всяко време преди датата на DS-2019.

Време за обработка

3 Months

Възможности за работа

Визите F1 и J1 позволяват възможността за работа в САЩ по време на престоя ви, докато визата M1 не позволява. Студентите с визи F-1 могат да работят в кампуса за 20 часа седмично или по-малко. Студентите, които желаят да работят по-дълго време и извън кампуса, трябва да получат предварително разрешение от Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS). Притежателите на виза J-2 могат да поискат разрешение за работа от USCIS. Притежателите на F-2 и M-виза нямат право да работят и трябва да си осигурят подходяща работна виза, ако търсят работа.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Най-честата причина за отхвърляне на кандидатурата за студент или посетител на обмен е, че лицето, кандидатстващо за виза, не е доказало на визовия служител, че ще се върне в страната си, след като завърши обучението си в САЩ. Ако Ви бъде отказана виза може да има нещо, което можете да направите, за да отмените отказа и можете да обжалвате решението. В повечето случаи ще трябва да предоставите допълнителна документация, която не е била представена с първоначалното заявление.