Keystone logo
Япония

Проучване Магистратура в Япония 2024

Учете в Япония

Япония се намира в Източна Азия в Тихия океан. Япония най-близките съседи са Китай, Северна Корея, Южна Корея и Русия. Япония всъщност е архипелаг, съставен от близо 7000 отделни острови, но въпреки това, четирите най-големи острова съставляват почти всички от сухоземната площ на страната. В столицата, Токио, е един от най-големите градове в света и заобикалящата столичния район е най-големият в света, с 30 милиона жители. Япония е силно индустриализирана страна, където човек може да намери богата история, разнообразни културни фестивали, изключителна кухня, красиви градини, величествените пейзажи и спиращи дъха планини, включително и планината Фуджи, един от най-известните върхове в света. Страната е известна и индустрии, които правят някои от най-качествени продукти в света, като например автомобилостроенето и електрониката.


Климат

Поради разнообразна география на Япония, климатът различава силно в отделните места, но въпреки това, страната като цяло преживява четири сезона. Средните температури в Токио са около 27 градуса C през август и на около 5 градуса C през януари.

Култура

Японската култура е разнообразна смесица от древните източни традиции и модерна западното общество. Япония разполага с широка гама от културно изразяване, от будистки храмове, датиращи повече от 15 века, за да глоба японски порцелан и красиви принтове дърво. В допълнение, качествата на японската анимация, поезия, танци и музика са признати в целия свят.

Разходите за живот

Средната месечна цена за международен студент да живее в Япония е около 87 000 йени (около 925щатски долара на САЩ), с изключение на обучение.Малките градове, струва около 60 хиляди йени на месец и по-големите градове на стойност около ¥ 100 000 йени на месец.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  344
 • Дял на комуналните услуги

  45
 • Абонамент за интернет

  30
 • Местен транспорт

  33

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  5
 • Билет за кино

  11
 • Чаша местна бира

  2

Относно Япония

Висшето образование в Япония

Японските висши учебни заведения включват университети, младши колежи, колежите по технология; Въпреки това, само университетите възлагат бакалавърска, магистърска, лекарски и професионални степени. Повече от 70 процента от завършилите гимназия получи някаква форма на висше образование.

Защо да учим в Япония?

Японските училища имат изключително високи образователни стандарти и са сред световните лидери в състоянието на най-съвременните технологии и научни изследвания. В допълнение към техническата проницателност, японски университети също са високо ценени в други академични дисциплини като политология. Тринадесет университети в момента предлагат програми, преподавани на английски език.

Япония е изключително отворен за чуждестранни студенти; повече от 130 000 чуждестранни студенти се обучават в страната всяка година.Япония планира да повече от два пъти броя на чуждестранните студенти до 2020 г. отчасти чрез предлагане на повече програми на английски език.


Университетите в Япония

Япония има 618 университетите с магистърски програми. Тези университети попадат в три категории:

 • 86 национални университети
 • 75 държавни университети създават от местните юридически лица
 • 457 частни университети


Японски университети са сред най-добрите в света с 13 училища в топ 400 в света, според 2012-2013 Times висше образование World University Rankings.

Таксата за обучение и програма Продължителност

Таксата за обучение за магистърски програми тече от около 9000 щатски долара (US) до около 15 хиляди щатски долара (US) годишно. Японското правителство и японски университети, така предоставят много възможности за стипендии и заеми. Магистърски програми обикновено продължават от две години; Въпреки това, студентите, които не владеят японски може да се наложи да прекарат 1-2 години изучаване на езика, преди допускане до магистърска програма преподава в японски. Подготвителни езикови курсове са на разположение в 66 частни университети и младши колежи.

Съществуват няколко вида на чуждестранните студенти в Япония:

 • Частно финансиране чуждестранни студенти, които могат да се прилагат директно към японското училище, след като са получени достатъчни езикови умения.
 • Студентите, които учат по японското правителство (Monbukagakusho) стипендиантска програма на; тази програма има много стриктни изисквания и продължителен процес на приложение.
 • Собствен правителство спонсорира студенти. Япония има споразумения с няколко страни за подпомагане на ученици с японски образование, включително и Малайзия, Тайланд, Сингапур, Обединените арабски емирства, Кувейт и Узбекистан.

Учебна година

Японският учебна година обикновено продължава от април до март. Там обикновено са два семестъра, с първото полугодие работи от април до септември, а втория семестър тече от октомври до март. Лятна почивка обикновено е края на юли до края на август, зимната пауза е края на декември до началото на януари и пролетната ваканция е края на февруари до началото на април.

Следдипломна Възможности

Има много възможности за студенти с магистърска степен, за да работят в промишлеността или провеждат изследвания, след като завършва. През 2012 г. близо 8000 чуждестранни студенти в Япония намерили работа в Япония, след като завършва. Международните студенти трябва да имат специфичен предложение за работа, преди да могат да кандидатстват за промяна в статута на пребиваване от ученик до заетост.

Визови изисквания

Международните студенти трябва да имат виза.Студенти, приети в програма за магистърска степен отговарят на изискванията за статут на пребиваване Колежанин. Студентите могат да кандидатстват директно за визата чрез японското посолство или консулство в родната страна на студента, или учебното заведение, където студентът възнамерява да учи може да подаде заявление за получаване на удостоверение за право на участие. След като ученикът има сертификат за допустимост, те все още ще трябва да получи визата от своя японски родната страна посолство или консулство.

В допълнение към визата, чуждестранни студенти, трябва да се регистрират като чужденци в рамките на 90 дни след пристигането си в Япония на общинско управление в района, в който живеят. Учениците трябва да носят своята извънземна регистрационна карта с тях по всяко време, след като го получи.

Здравно осигуряване

Международните студенти имат право да се абонирате за Националната здравно-осигурителна, която обхваща около 70 на сто от разходите за медицинско лечение.В допълнение, някои университети имат специални планове за здравно осигуряване за чуждестранни студенти. За да се получи Националната здравноосигурителна, учениците първо ще се нуждаят от регистрация на чужденци карта. Такси за Националната здравноосигурителна варират от местността; месечната такса в Токио е около 3 500 йени.

Съвети

Поклон обикновено се използва както като поздрав и индикация за връзка. Лъкове варират от случайни лъкове на около 15 градуса до дълбоки поклони на около 45 градуса, използвани да изразя дълбоката си благодарност или извинение. Бизнес лъкове са в средата, около 30 градуса.

Японският стил на живот включва много упражнения и здравословна диета с много пресни зеленчуци и морски дарове.

Изисквания за виза

Коя виза ви трябва зависи от това колко дълго ще учите в Япония:

 1. Краткосрочни курсове до 90 дни: много националности могат да посетят Япония за до 90 дни без виза. Когато пристигнете в Япония, ще получите стикер в паспорта си, който показва, че можете да останете в Япония 90 дни. Ако пътувате без виза, трябва да имате билет за връщане в рамките на 90 дни.
 2. Дългосрочни курсове, по-дълги от 90 дни: За курсове, които са 20 седмици (две тримесечия) или повече, трябва да кандидатствате за студентска виза. Студентската виза за японски колеж е известна още като Ryugaku."

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентска виза

Цена и валута

JPY 3000

Таксата за кандидатстване за виза е около 3000 йени за еднократно влизане и 6000 йени за двойно или многократно влизане.

Моля, имайте предвид, че таксата за кандидатстване за виза не е фиксирана и зависи от националността на студента и курса, който следва. Най-добрият начин е да се свържете с консулския отдел на най-близкото до вас посолство или генерално консулство на Япония.

Кой може да кандидатства за виза?

Всички чуждестранни студенти, идващи да учат редовно в Япония за повече от 3 месеца, трябва да имат виза.

Къде можете да направите заявлението?

Японско посолство

Първата част от процеса на кандидатстване се извършва чрез вашия университет. Ще получите визата си от японското посолство във вашата страна.

Уебсайт:

Как да направите заявлението?

Кандидатстването за студентска виза за Япония е процес в няколко стъпки.

1. Първо попълвате различни документи за кандидатстване за виза и ги изпращате във вашето училище. След като кандидатствате в училище, те ще ви изпратят следните документи, които трябва да попълните и подадете в училището:

 • Формуляр за кандидатстване, в който попълвате данни за себе си и курса.
 • Формуляр за лична история, в който попълвате своята образователна и професионална история.
 • Есе за кандидатстване - мотивирайте защо искате да учите в Япония.
 • Диплома и препис от последното училище, което сте завършили, преведени на английски или японски.
 • Сертификат за предишно изучаване на японски език, ако е приложимо.
 • Копие от вашия паспорт
 • Паспортни снимки
 • Медицинска история - някои училища искат вашата медицинска история или преглед за туберкулоза, но много училища не искат.
 • Освен това трябва да докажете, че можете да платите за курса си и да се издържате в Япония.

2. Училището проверява дали молбата ви е пълна, преди да я пренапише и да я изпрати на имиграционните власти в Япония. Около един месец преди началото на вашия курс те ще издадат сертификат за записване (CoE). Училището ще ви изпрати CoE веднага след като бъде издадено и сте платили за първите си семестри.

3. Последната стъпка за получаване на студентска виза за Япония е да подадете заявление за виза в японското посолство във вашата страна. За да направите това, трябва да изпратите:

 • Вашият CoE
 • Вашият паспорт
 • Паспортна снимка
 • Формуляр за кандидатстване за виза, попълнен цифрово или на ръка с печатни букви.

Кога трябва да кандидатствате?

Крайният срок за кандидатстване за виза в университета често е около пет месеца преди началото на курса, така че не забравяйте да кандидатствате по-рано. Високопоставените езикови школи и университети понякога могат да приемат и по-късни кандидатури.

Обработката на визата отнема минимум 5 работни дни, включително датата на подаване. Също така не трябва да кандидатствате преди 90 дни от планираната дата на пътуване.

Време за обработка

5 Days

Възможности за работа

Японската студентска виза позволява работа на непълно работно време до 28 часа на седмица.

Всеки със студентска виза, който остава повече от 6 месеца и желае да работи, трябва да подаде заявление за „Разрешение за извършване на дейност, различна от тази, разрешена от предоставения преди това статут на пребиваване“. Това може да стане веднага след пристигането на летището или по-късно в местно имиграционно бюро. Няма такса, така че не забравяйте да го направите, ако планирате да работите.

Часове на седмица

28

Защо имате нужда от този вид виза?

Ако подадете пълно заявление, почти винаги ще получите визата си от японското посолство. Но могат да ви откажат, ако информацията е непълна или ако например имате сериозно криминално досие.

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, за да избегнете отказ за японска студентска виза:

 • Може би най-големият риск от отхвърляне се дължи на недостатъчни изисквания за спонсорство.
 • Само едно училище може да кандидатства от ваше име за студентска виза! Ако се опитате да хеджирате залозите си, като кандидатствате през няколко училища, вероятно ще получите отказ.
 • Моля, не забравяйте да не закрепвате документите си с телбод.
 • Непълен файл ще бъде отхвърлен, не забравяйте да проверите внимателно вашата кандидатура.