Keystone logo
Швеция

Проучване Магистратура в Швеция 2024

Учете в Швеция

Швеция се намира в Северна Европа и граничи с Финландия, Норвегия и Балтийско и Северно море. Швеция е добре познат за литература, филми, мода и универсална здравна система. Средната продължителност на живота за жените е 83.5 години за мъжете и 79,5 години, която е сред най-дългите в света. Основни отрасли са дървен материал, желязна руда, телекомуникации, автомобили и фармацевтични продукти.

Климатът в Швеция

Швеция има сравнително мек климат. В Стокхолм, средната януарска температура е около -3 градуса С, а средната юлска е готино 17 градуса C. Въпреки Стокхолм получава само около 6 часа дневна светлина през януари, на 18 часа на ден са нормални през лятото.

Култура

Шведска култура се върти около сезоните.Шведите имат много активен начин на живот и прекарват светлата част на денонощието през лятото участват в спортове на открито, открити театри и музикални фестивали. Тъмни вечери през зимата привлекат хора към вътрешни дейности като филми. Шведите са известни и с насърчаване на устойчив начин на живот, с акцент върху биологични храни, органични дрехи, рециклиране, управление на отпадъците и запазване на енергията.

Разходите за живот

Минимални месечни разходи за един студент (без обучение и такси) ще бъде около 7000 SEK (около 700 евро), най-вече за храна и настаняване. Студентите са длъжни да докажат на шведския Съвет по миграция, че те разполагат с достатъчно средства, за да живеят в Швеция. Текущи суми на месец за десет месеца всяка година са SEK 7300 за студент, SEK 3500 за съпруга, и SEK 2100 за всяко дете. Тези суми могат да бъдат намалени за студенти, които могат да докажат, че имат свободен настаняване.Студентите също имат право да работят, докато те ходят на училище.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  428
 • Дял на комуналните услуги

  30
 • Абонамент за интернет

  28
 • Местен транспорт

  74

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  8
 • Билет за кино

  13
 • Чаша местна бира

  6

Относно Швеция

Висшето образование в Швеция

Швеция е световен лидер в областта на висшето образование, с три училища в топ 100 в света през 2010 г., като се класира на Академична класация на световните университети . Има три нива на програмите за висше образование - бакалавър, магистър и докторанти или изследване. Шведското правителство финансира около 80% от разходите за висше образование.

Защо да учим в Швеция?

Около 600 магистърски програми се преподават на английски език и около 30 000 чуждестранни студенти в момента учат в Швеция.

Шведските университети насърчават творчеството, личната инициатива и независимо мислене. Академичната среда е спокойна, с неформални отношения между студенти и преподаватели. Студентите често работят в малки групи и да прекарват по-малко време с инструктори.В допълнение, много майстори специалности партньор с индустрията за осигуряване на реални преживявания, които разширяват академични изследвания.

Университетите

Швеция има 14 държавни университета и 20 обществени колежи университети, както и няколко независими институции като Стокхолм училище по икономика. Има много специализирани училища, като в Кралския институт за изкуства и Кралския технологичен институт.

Таксата за обучение и програма Продължителност

Шведски, Swiss, ЕС / ЕИП и обмен на студенти плащат без обучение. През 2011 г., университети започнаха зареждането обучение на студенти от други страни. Всяка институция определя собствената си обучение, за 80 000 SEK за 140 000 годишно. Магистърските програми в областта на изкуството могат да бъдат много по-високи.

Шведското правителство е образувано две стипендии за студенти, които се нуждаят от финансова помощ.Една програма е за студенти от развиващите се страни и обхваща както за обучение и разходите за издръжка. Другата програма е за други студенти извън ЕС / ЕИП и обхваща само уроци.

Една година на пълно проучване време се равнява на 60 кредитни часа съвместими с Европейската система за трансфер на кредити (ECTS). Има два варианта за магистърска степен:

1. "Masterexamen," който изисква две години и 120 ECTS; степента може да бъде възложена само от изследователските университети и институции.
2. "Magisterexamen," който изисква само 1 година и 60 ECTS; степента може да бъде издавана от всички висши учебни заведения.

Дължина Program зависи от научната дисциплина, така и институцията, предлагаща степента.

Учебна година

Академичната учебна година обхваща два семестъра, всеки около 20 седмици в дължина.Зимният семестър започва да тече от края на август до средата на януари и пролетния семестър тече от средата на януари до юни.

Следдипломна Възможности

Бизнесът ценят иновативно мислене, практически опит и работа в екип умения, които възпитаници на шведските институции притежават. Международните студенти са добре дошли да остане в Швеция, след като се дипломират, ако могат да си намерят работа, особено в зони, където има недостиг на работна ръка, като инженерен и счетоводството.

Визови изисквания

Повечето студенти извън ЕС / ЕИП, които планират да остане за повече от три месеца, трябва да получат разрешение за пребиваване, преди те да пристигнат в Швеция. Разрешението за пребиваване струва SEK 1,000 и не се възстановява; В допълнение, студентите не трябва да кандидатстват за разрешително, докато не бъдат приети за редовно обучение и плаща за първия си мандат.Учениците планират престой по-кратък от три месеца се нуждаят само от виза. Специфични изисквания варират според страната.

Non-северните студенти от ЕС / ЕИП, могат да пребивават в Швеция за повече от три месеца без разрешение за пребиваване, но трябва да се регистрират с миграционен борд в рамките на три месеца след пристигането си и да покажат доказателство за висше образование, здравно осигуряване, както и разходите за издръжка.

Здравно осигуряване

Nordic, ЕС / ЕИП и Швейцария учениците трябва да се регистрират за здравно осигуряване в родината си и да получат европейска здравноосигурителна карта. Швеция също има реципрочни медицински обезщетения и с някои страни, така че учениците трябва да проверят, за да се види дали те отговарят на изискванията за това обезщетение преди да потърсят друга застраховка.

Ученици от други страни, са допустими за шведските ползи за здравето, ако не са настанени в Швеция за повече от една година в кабинета.Това обезщетение не се извършва автоматично; учениците трябва да се регистрират в местната данъчна служба и ползата може да отнеме няколко месеца, за да се установи. Студентите, които имат престой за по-малко от една година, трябва да получи свои собствени здравно осигуряване; Въпреки това, много университети имат програми евтини за студенти.

Съвети

Международните студенти, които се нуждаят от разрешение за пребиваване трябва да планират своя престой и по-рано, тъй като процесът може да бъде много дълъг.

Въпреки че Швеция е член на ЕС, страната все още използва крона (SEK) за валута. Популярни кредитни карти като Visa, MasterCard и Eurocard са широко приети в цялата страна.

Изисквания за виза

 1. Краткосрочна виза - ако идвате в Швеция за по-малко от три месеца.
 2. Дългосрочна виза тип D (разрешение за пребиваване за обучение) - ако планирате да останете в Швеция за повече от три месеца.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Краткосрочна виза; Дългосрочна виза тип D

Цена и валута

SEK 1000

Таксата за кандидатстване за студентска виза в момента е 1000 SEK.

Кой може да кандидатства за виза?

Гражданите на ЕС/ЕИП/скандинавските страни могат да живеят и учат в Швеция без разрешение за пребиваване или виза.

Гражданите на Швейцария трябва да кандидатстват за виза, ако обучението им продължава повече от три месеца. Те обаче могат да започнат обучението си веднага след пристигането си в Швеция или да кандидатстват преди обявяването на приема в университета.

Студентите, които са граждани на държави извън ЕС или ЕИП и искат да учат в Швеция, ще имат нужда от студентска виза или разрешение за пребиваване. Ако възнамерявате да останете в Швеция за по-малко от три месеца, ще ви е необходима виза, в случай че не сте гражданин на една от тези страни, които са освободени от изискването за виза в Швеция. Ако вашият курс на обучение ще продължи повече от три месеца, ще ви трябва разрешение за пребиваване, за да влезете и да учите в Швеция.

За да имате право на разрешение за пребиваване, трябва да сте били допуснати до редовно обучение по програма или курс, който изисква да присъствате в университета или университетския колеж.

Къде можете да направите заявлението?

Онлайн / Шведско посолство или консулство

След като завършите процеса на кандидатстване за виза онлайн, трябва да си уговорите среща в шведското посолство или консулство за интервю, да бъдете снимани и да ви вземат пръстови отпечатъци и да получите вашата карта за разрешение за пребиваване.

Уебсайт:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Как да направите заявлението?

За да кандидатствате за разрешение за пребиваване за обучение, ще трябва:

 • Платете първата си вноска за таксата за обучение.
 • Подгответе вашата подкрепяща документация. Това включва копия на вашия паспорт и писмо за прием, както и доказателство, че можете да се издържате финансово по време на престоя си като студент в Швеция. Ако ще останете в Швеция за по-малко от една година, ще ви трябва и доказателство за пълна здравна застраховка.
 • Изпратете онлайн заявлението.
 • Платете таксата за кандидатстване.

Можете да намерите пълен преглед на необходимата документация тук: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

Кога трябва да кандидатствате?

Тъй като процесът на кандидатстване за разрешения за пребиваване може да бъде дълъг, трябва да кандидатствате веднага след като получите уведомлението за прием. Текущото време за изчакване за разрешение за пребиваване за обучение е три месеца или повече, така че не забравяйте да изпратите молбата си възможно най-скоро, след като платите първата си вноска за такса за обучение. Хартиеното заявление отнема много повече време от онлайн, така че кандидатствайте онлайн, ако е възможно.

Визите и разрешенията за пребиваване за международни студенти в Швеция зависят от продължителността на вашия курс на обучение.

Време за обработка

3 Months

Възможности за работа

Като гражданин на ЕС имате право да работите в Швеция без разрешително за работа.

Гражданите извън ЕС/ЕИП ще се нуждаят от разрешително за работа. Работодателят в Швеция ще кандидатства за разрешение за работа от ваше име.

Имате право да работите без часови ограничения, но ви съветваме да не пренебрегвате обучението си. Ще трябва да докажете, че сте постигнали напредък в обучението и да покажете задоволителни академични резултати.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако не можете да представите доказателство за необходимите средства или ако предоставите неверни или непълни документи.