Keystone logo
Чехия

Проучване Магистратура в Чехия 2024

Учете в Чехия

Чешката република се намира в Централна Европа и има богата културна история и начин на живот. Страната е без излаз на море и граничи с Австрия, Германия, Полша и Словакия. Въпреки, че Чешката република е член на ЕС, валутата е чешката крона (CZK). Страната е член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Чешката република е особено известен с дълга история в производството на висококачествени музикални инструменти, включително и духови инструменти, пиана, органи и струнни инструменти; известни марки включват Амати, Petrof, Reiger-Kloss и Strunal.

Чешката република има богата култура на изкуствата, включително опера, филми, танц и театър. Студентите също така ще намерите много интересни музеи и красиви градини и паркове, които да посетите по време на свободното си време. Известни чешки специалитети кухня включва юфка супа с черен дроб кнедли, печено филе със сметанов сос, гулаш и пържени сирене.

Климат

Общата Климатът е умерен и четирите сезона се случи в Чехия. Средните температури тече от ниското ниво от -4 градуса C през януари до висок от 24 градуса С през юли. Места в близост до граничните планински диапазони са много по-студено.

Разходите за живот

Разходите за живот в Чешката република е много по-ниска, отколкото повечето от Западна Европа. Месечните разходи, с изключение на таксите за обучение или, ще бъде около $ 350 в САЩ до $ 750 в САЩ. Международните студентите трябва да получат международна студентска идентификационна карта (ISIC) Преди да отпътува от родината си, тази карта може да се използва за широк спектър от отстъпки в ресторанти, театри, музеи, концерти и транспортни услуги.

Международните студенти могат да работят, за да допълват доходите си, но трябва да има разрешение за работа.Работата разрешение не се изисква, ако студентът е под 26-годишна възраст и работи по-малко от 7 последователни календарни дни и 30 дни, общо за една година.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  405
 • Дял на комуналните услуги

  94
 • Абонамент за интернет

  22
 • Местен транспорт

  21

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  7
 • Билет за кино

  8
 • Чаша местна бира

  2

Относно Чехия

В Чешката република се слави с най-старата институция за висше образование в Централна Европа, Карловия университет. Намира се в Прага, училището е основана през 1348.

Modern Чехия висшето образование използва структурата на трите цикъла на бакалавърска, магистърска и докторска степен. Висшите учебни заведения са разделени в университетите и чуждестранни университети. Чуждестранни университети обикновено осигуряват градуса само бакалавърски, докато университетите предлагат учебни програми на всички равнища диплома и академични дисциплини.

В Чехия има 26 публични, 2-членка, и 44 частни висши учебни заведения. Двете държавни институции са специализирани училища, управлявани от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.Взети заедно, училищата предлагат магистърски степени в широк спектър от дисциплини, включително архитектура, история на изкуството, скулптура, театър, богословски изследвания, инженерство, информационни технологии, химия, физика, естествени науки, бизнес, социални науки, горско стопанство, образование, и много други. Много частни институции се фокусират върху специфични области на проучване, като бизнес.

Защо да учим в Чешката република?

В Чехия има дълга традиция на високо качество на образованието и научните изследвания, по-специално в областта на науката, техниката и медицината. Международните студенти ще открият гостоприемна среда; В момента повече от 37 000 чуждестранни студенти учат в чешките училища.

Много програми сега се предлагат на английски и други езици, освен Чехия. В допълнение, Mater по бизнес администрация (MBA) градуса са нарастващата популярност; повечето програми MBA използват подход отделен проучване.


Таксата за обучение и програма Продължителност

По закон, обучение е безплатно за всички националности на всички публични висши учебни заведения в Чехия. Някои такси се прилагат, като например прием, удължаване на изследвания извън оригиналната дата, проучвания, предприети в допълнение към първоначалния план на студента, както и такси за изучаване на език, различен от Caech.

Частни институции, определени собственото си обучение и такси, и те обикновено варират от $ US 2,000 до $ 15,000 на САЩ всяка година.

Програми магистърски може да продължи от една до три години. Магистърски програми са много теоретични и учениците се изисква да вземе окончателно държавен изпит и защита на дипломна работа в публичен форум.

Учебна година

Точните начални дати се определят от отделните институции, но най започне учебната година през октомври. В допълнение, повечето институции се делят на учебната година в две 20-седмични зимните и летните семестри, всяка включително инструктаж период 15-седмично, пет седмици на изпити, и почивка. За два месеца почивка обикновено се приема през юли и август.

Следдипломна Възможности

Има много възможности за заетост в Чешката република след получаване на магистърска степен за всички студенти, независимо от тяхната националност. Една трета от директора на компанията в Чехия са чужденци. Въпреки че бизнесът все повече се провеждат на английски език, студенти, които са предприети проучвания в Чехия или вече владеят Чехия ще намерят предимство при получаването на заетостта.

Визови изисквания

Всички международни студенти изискват дългосрочни визи за обучение в Чехия. Допълнителна информация можете да намерите на интернет страницата заCZ / mvcren / статия / информация и за училищата-и-students.aspx "> Министерство на вътрешните работи. Дългосрочните визи студентът може да направи 3-4 месеца, за да се получи, така че учениците трябва да планират съответно.
Здравно осигуряване

Студенти от страни, членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария могат да използват Европейската здравноосигурителна карта, предоставена от родната си страна, за да се получи медицински услуги.

Ученици от други страни, които не са с право на общественото здравно осигуряване и трябва да закупят търговска здравна застраховка, която покрива най-малко € 30 000 струва на грижи. Студентите по дългосрочен престой се изисква да представят доказателство за първокласен плащане.

В допълнение към здравно осигуряване, всички големи болници приемат кредитни карти, или с пари като заплащане на лечение.

Съвети

Има много студентски организации в Чешката република, посветена на подпомагане на чуждестранни студенти.Тези организации включват студентската мрежа Еразмус и Международната асоциация за обмен на студенти за технически опит ( IAESTE ).

Студентите не владеят Чехия ще открият множество курсове в Чехия, за да им помогнат. Въпреки, че тези курсове обикновено изискват допълнителна такса, някои от тях са обхванати от стипендии. В Института за езикови и подготвителни проучвания предоставя множество курсове за студенти с езикови пропуски, включително интензивни курсове и онлайн курсове.

Изисквания за виза

 1. Краткосрочна виза - за престой до 90 дни
 2. Дългосрочна виза - за престой над 90 дни.
 3. Разрешение за дългосрочно пребиваване с цел обучение - за студенти, пристигащи за период по-дълъг от една година.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентска виза

Цена и валута

CZK 2500

Текущата визова такса за студентска виза за Чешката република е 2500 CZK (около 98 EUR). Таксата може да подлежи на промяна.

Кой може да кандидатства за виза?

Студенти от страни от ЕС/ЕИП и Швейцария не се нуждаят от виза за обучение в Чехия. Студентите от ЕС обаче имат задължение да се явят след пристигането си, ако планираният престой в Чешката република е по-дълъг от 30 дни. В тази ситуация, в рамките на 30 дни след влизане в Чешката република, трябва да декларирате присъствието си пред чуждестранната полиция.

Студентите от страни извън ЕС трябва да кандидатстват за студентска виза.

Къде можете да направите заявлението?

Посолство/Консулство на Чехия

Кандидатствате за вашата студентска виза в посолството/консулството на Чешката република във вашата страна на пребиваване.

Уебсайт:https://www.mzv.cz/jnp/en/diplomatic_missions/czech_missions_abroad/index.html

Как да направите заявлението?

Първо ще трябва да бъдете приети в образователна институция в Чешката република. Училището/програмата трябва да бъде акредитирана от Министерството на образованието, младежта и спорта на Чешката република. Ако не е акредитиран, тогава трябва да кандидатствате за виза за други цели.

Визи за първи път трябва да бъдат кандидатствани (и получени) преди пристигането им в Чешката република – забранено е да пътувате до Чешката република без нея

Следните документи са необходими основно за получаване на студентска виза или разрешение за пребиваване:

 • формуляр за кандидатстване
 • писмо за приемане за обучение
 • валиден паспорт и паспортни снимки
 • доказателство за финансови ресурси за престоя (напр. под формата на извлечение от банкова сметка или потвърждение, че сте бенефициент на безвъзмездна помощ)
 • потвърждение за гарантирано настаняване
 • валидна международна здравна застраховка
 • извлечение от регистъра за съдимост

Всички документи (с изключение на документа за пътуване и банковото извлечение) трябва да бъдат на чешки език. Преводите на чешки език трябва да бъдат официално заверени.

При подаване на заявлението може да се проведе интервю с кандидата. Писмен протокол от интервюто може да бъде част от заявлението. Записът ще бъде съставен на чешки език и ще бъде подписан от кандидата и служителя на консулството, който ще проведе интервюто. В случай, че не разбирате чешки, можете да вземете преводач със себе си, който да преведе писмения протокол.

Кога трябва да кандидатствате?

Цялата процедура за получаване на виза за учебни цели може да отнеме до 60–90 дни, така че се препоръчва да кандидатствате за виза доста по-рано.

Дългосрочната виза е с продължителност до 6 месеца. Могат да се правят разширения. Разрешението за дългосрочно пребиваване за целите на проучването е валидно за една година.

Време за обработка

90 Days

Възможности за работа

Няма ограничения за наемането на студенти от страните от ЕС или ЕИП. Не е необходимо разрешение за работа и тези работници имат същия правен статут като гражданите на Чешката република.

Студентите извън ЕС/ЕИП са задължени да получат разрешение за работа. Все пак има някои изключения:

 • не се нуждаят от разрешение за работа, в случай че извършват дейности на територията на Чешката република като част от стажове за обмен на студенти и млади дипломанти от висши учебни заведения
 • не се нуждаят от разрешение за работа, ако са студенти до 26-годишна възраст и не работят повече от 7 последователни календарни дни или общо 30 дни в рамките на една календарна година
 • те не се нуждаят от разрешение за работа, ако са получили средно или висше професионално образование или висше професионално образование в консерватория съгласно чешкия Закон за образованието.

В други случаи трябва да кандидатствате за разрешение за работа. То може да бъде подадено лично или от друго лице въз основа на писмено пълномощно във всяка местна регионална служба на Службата по заетостта. Издаденото разрешение подлежи на административна такса от 500 CZK.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако не можете да представите доказателство за необходимите средства или ако предоставите неверни или непълни документи.