Keystone logo
Холандия

Проучване Магистратура в Холандия 2024

Учете в Холандия

Холандия се намира в Северозападна Европа с граници в Северно море, Белгия и Германия. В допълнение към лалетата и вятърните мелници, страната е известна с дигите - около една пета от земята в Холандия е под морското равнище и обширна система дига поддържа наводнения в залива. Хага, един от най-големите градове в Холандия, е домакин на Международния наказателен съд и няколко други международни съдилища и трибунали. Водещи отрасли са корабоплаването, риболова, търговията и банковото дело. Известни холандски художници са Винсент ван Гог и MC Ешер.

Климат

Холандия се гордее с умерен морски климат. Лятото е сравнително хладно, със средни показатели летни около 23 градуса C през август и средните ниски зимни около 0 градуса C през февруари. Дъждът може да се очаква на около половината от дните за всеки месец, и снеговалеж случва около 25 дни всяка зима.

Култура

Въпреки холандски език е официалният език на Холандия, най-холандски граждани говорят английски. Холандците са известни за това, че едно отворено общество, която насърчава иновациите и обхваща множество култури. В допълнение, Холандия е с много ниско ниво на престъпност.

Разходите за живот

Издръжката на живота е относително ниска в Холандия, в сравнение с много западни Европа и Северна Америка. Студентите също така ще намерите топло посрещане и отстъпки в много ресторанти, театри и музеи. В допълнение, Холандия е изключително велосипед-приятелски и много студенти ще открият, че няма нужда да използват обществен транспорт.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  611
 • Дял на комуналните услуги

  70
 • Абонамент за интернет

  40
 • Местен транспорт

  79

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  10
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  5

Относно Холандия

Висше образование

Холандия предлага бакалавърска, магистърска и докторска степен. Degrees се предлагат в две основни категории:

1. Research-ориентирани програми на изследователските университети. Изследователски университети включват институции с двете общи програми и тези, които се специализират в области като инженеринг и селското стопанство.

2. Професионални програми за висше образование на приложни науки университети. Университети с приложни науки програми подготвят студентите да работят в определени професии, като например изобразително изкуство или образование.

Програми All магистърски изискват бакалавърска степен за допускане. Се изисква бакалавърска степен от програма за изследване ориентирани за допускане до изследователски ориентирана програма на равнището на капитана; Въпреки това кандидатите с бакалавърска степен от приложни науки програма, могат да бъдат допуснати, ако те отговарят на допълнителни изисквания.

Защо да учим в Холандия?

Обучение в Холандия осигурява изключителна стойност чрез комбинация от ниска такса за обучение, първокласни университети и мултикултурна начин на живот, който обхваща международни студенти. През 2012 г. холандските университети, държани 12 от най-добрите 200 позиции в пъти по-високо образование света класации на университетите .

Въпреки, че учениците, които говорят холандски, могат да предпочетат да се запишат в програма преподава в холандски, много програми в Нидерландия се преподават на английски език. Международните студенти са добре дошли и съставляват около 13% от учениците в страната. В допълнение, някои институции да предоставят програми, специално разработени за чуждестранни студенти. Всяко Холандски институция, която набира международни студенти трябва да се придържа към етичен кодекс, който обхваща консултиране и подбор на тези студенти.Най-популярните специалности за чуждестранни студенти в областта на икономиката, инженеринг, социалните науки и езици.

Университетите

Холандия има 13 изследователски университети, 39 висши училища, както и 14 други институции. Три изследователски университети са специализирани в областта на технологиите и един изследователски университет, Вагенинген, специализирана в областта на земеделието. Университетите да получават финансиране от различни източници, включително правителствени дарения, обучение, такси и договори с външни организации.

Таксата за обучение, Program Продължителност и Учебна година

Обучението за студент от ЕС е около € 1800 до € 12 000 на година, в зависимост от типа на програмата и училище. Курсове за студенти извън ЕС са около € 8000 до € 20 000 годишно.Въпреки че програмите на всички холандски магистърски осигуряват отлична стойност, холандците са особено известни със своята експертиза в устойчива енергия, управление на водите, и Art & Design.

Една програма за научни изследвания, ориентирани към магистърска изисква 60-120 кредитни часа, който се 1-2 години, за да завърши. Инженеринг, селското стопанство, математика и точните науки всички изискват 120 кредит-часа / 2-годишни програми. Научни степени се присъждат или като магистър или магистърска степен.

Приложни изкуства и науки градуса също изискват 60-120 кредитни часа, в зависимост от учебната дисциплина. Степента награден е специфична за академична специалност, като магистър по архитектура.

Един кредит час обикновено отнема 28часа да завърши, и учебната година е с дължина 42 седмица. Ученик на пълно работно време, обикновено завършва на 60 кредитни часа в една академична година.Учебната година обикновено се състои от два семестъра, с есенния семестър започва от септември до януари или февруари и летния семестър започва от февруари до юни.

Следдипломна Възможности

След завършването си, всички студенти получават диплома, която показва степента им, както и описание на курса на обучение, така че потенциалните работодатели в родната страна на международна студентска може да се разбере степента. В допълнение, всички чуждестранни студенти могат да пребивават в Нидерландия за срок до една година след завършване на образованието си, за да търсят работа. Няма ограничения върху възможностите за работа през тази година. Завършили също се насърчават да кандидатстват за докторски програми или изследователски позиции.

Визови изисквания и разрешения за работа

Студенти от ЕС не се нуждаят от виза, но се изисква да бъдат регистрирани с холандските имиграционни власти (IND) от приемащата институция и да уведомяват своя местен съвет. Студенти от страни извън ЕС, трябва да имат разрешение за пребиваване, което е валидно за 12 месеца и може да бъде удължен. Приемащата институция на студента да кандидатства за това разрешително след пристигането на студента.

Здравно осигуряване

Всички чуждестранни студенти трябва да имат някаква здравна застраховка, която може да бъде предоставена от родната си страна. Въпреки това, всеки, който започнат работа в Холандия трябва да се запишат в холандски общественото здравно осигуряване. Разрешителни за работа не се изискват за студенти от страните от ЕС, но са необходими за чуждестранни студенти.

Съвети

Топ университети в Холандия са много конкурентни, така че бъдещите студенти трябва да проверят изисквания за прием началото да се уверете, че те са допустими. Англоезичните програми изискват студенти от страни, в които английският не е роден език, за да демонстрира умения чрез TOEFL или друг акредитиран тест по английски език.

Изисквания за виза

MVV (Provisional Residence Permit) – входна виза.

VVR (Разрешение за пребиваване) - ако планирате да останете в Холандия повече от три месеца, в допълнение към вашата входна виза, ще трябва да кандидатствате и за Разрешение за пребиваване (VVR) – лична карта, която служи като виза за обучение.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

MVV (временно разрешение за пребиваване); VVR (разрешение за пребиваване)

Цена и валута

EUR 311

В момента струва невъзвръщаема такса от 311 EUR за обработка на молба за MVV и разрешение за пребиваване с цел обучение в Холандия. Таксите се преразглеждат два пъти годишно и подлежат на промяна в средата на годината.

Кой може да кандидатства за виза?

Ако сте гражданин на държава-членка на ЕС или ЕИП или на Швейцария, не се нуждаете от студентска виза или разрешение за пребиваване, за да останете в Холандия.

Гражданите извън ЕС, ЕИП или Швейцария се нуждаят от разрешение за пребиваване, за да останат в Холандия за повече от 90 дни – за по-кратък период ви е необходима само туристическа виза. Необходими са ви два документа. В повечето случаи ще ви е необходимо разрешение за временно пребиваване (machtiging tot voorlopig verblijf, MVV), за да пътувате до Холандия. Освен това ще ви трябва разрешение за пребиваване (VVR), за да останете в страната.

Граждани на няколко държави или хора при определени обстоятелства са освободени от необходимостта да кандидатстват за VVR. Можете да прочетете повече за това тук: https://www.expatica.com/nl/visas-and-permits/Getting-a-Dutch-visa-or-temporary-residence-permit_108412.html

Къде можете да направите заявлението?

образователна институция

Образователната институция трябва да кандидатства от ваше име, така че трябва да се свържете с тях за подробности относно процедурата. Ако не, помолете за помощ, като се свържете с международния офис (или ако сте изследовател, с отдела по човешки ресурси) на вашата приемаща институция.

Уебсайт:

Как да направите заявлението?

Процедурата за кандидатстване за виза се инициира от университета веднага след като студентът бъде официално приет в учебната програма.

Необходимите документи за кандидатстване за виза са изброени в писмото, изпратено от университета до кандидат-студентите. Обикновено са необходими следните документи:

 • копие от първата страница (страница за самоличност) на валиден паспорт;
 • доказателство, че можете да се издържате финансово;
 • допълнителни снимки с паспортен размер (размер: 35 mm x 45 mm, вижте изискванията на IND в.pdf);
 • доказателство за такси за обучение и плащания за кандидатстване за виза;
 • доказателство за уредено настаняване за поне 1 учебна година (10 месеца);
 • за китайски студенти може да е необходим сертификат NESO.

Валидно доказателство за финансовата самостоятелност на кандидата може да бъде демонстрирано, както следва:

 • Писмо от приемащата холандска институция, в което се споменава вашата такса за стаж или стипендия за стажант.
 • Писмо за прием от холандския университет, предоставящо подробности за вашата студентска стипендия, отказ от обучение или стипендия.
 • Извлечение от вашата банкова сметка в международна банка, посочващо достатъчно средства за плащане на предложените от вас разходи в Холандия.

Кога трябва да кандидатствате?

Времето за обработка на вашето заявление за студентска виза за Холандия обикновено е един месец, въпреки че понякога може да отнеме до 3 месеца.

Разрешението за пребиваване се издава за продължителността на учебната програма на студент плюс 3 месеца, до максимум 5 години. Ако студентът желае да завърши подготвителен курс, неговата продължителност ще бъде добавена към продължителността на визата. Ако продължителността на обучението ще отнеме повече от 5 години, разрешението за пребиваване може да бъде удължено с още една година.

Има още едно условие, свързано с валидността на VVR. Той остава валиден, при условие че студентът получи 50% от кредита през целия курс.

Завършилите висше образование или университет (бакалавърска, магистърска или докторска степен) могат да кандидатстват за ориентировъчна година за разрешение за завършили в рамките на три години след дипломирането. Това ви дава една година за търсене на работа, през което време можете да работите без никакви ограничения или необходимостта от работодател да притежава разрешително за работа вместо вас.

Време за обработка

1 Month

Възможности за работа

На всички чуждестранни студенти е разрешено да работят паралелно с обучението си.

За студенти извън ЕС и ЕИП е необходимо разрешение за работа, за да работят. Това разрешение трябва да бъде получено от бъдещия работодател от ваше име. Дори и с това разрешение за работа студентите могат да работят само за ограничен брой часове, т.е. 10 часа седмично. Имат право да работят на пълен работен ден през месеците юни, юли и август.

Студентите от ЕС, ЕИП (с изключение на Хърватия) и Швейцария не изискват разрешително за работа.

Часове на седмица

10

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако не можете да представите доказателство за необходимите средства или ако предоставите неверни или непълни документи.