Франция

Проучване Магистратура в Франция 2024

Учете в Франция

Франция е една от ключовите страни-членки, която взема участие в европейската политическа и икономическа игра. Тя играе роля на граница между Иберийския полуостров и континенталната част на Европа, затова Франция отдавна се смята за културен център на Европа. Париж по-специално е непоколебим център на модната индустрия, и повечето от световните фешън трендове и влиятия произтичат от парижките модни къщи. Освен това Франция е дом на някои от най-известните писатели, включително Русо и Волтер. Поддържайки тесен контакт с Германия, Франция е станала една от лидерите в процеса на обединяването на Еворпа и началото на Европейския съюз.

Освен модата и литературата, Франция е известна с кулинарните си традиции. Над 250 различни видове сирене и кашкавал идват от Франция, и ценителите на виното знаят, че Франция може да им предложи редки, утънчени винени аромати и сортове.

Без разлика за какво най-много цените и обичате Франция - за кулинарните й традиции, художествената култура или просто като ново място с нова, интересна култура, - всеки един може да намери много причини, примамващи студентите към една от водещите европейски страни. Тъй като Франция се привлича толкова много чуждестранни студенти, животът в университета е богат и е пълен с културно многообразие. Във Франция е много лесно да се открият извори за културно обогатяване. Музеи, особено тези в Париж, дават на европейските граждани ненавършили 26 години възможност за свободен вход. Притежатели на студентски карти може да се ползват от много намаления за транспорт, храна и развлечения.

Климат във Франция

Франция има мек климат, който силно е повлият от Средиземното море. Комфортни температури през цялата година и изобилие слънце дават изключително добри възможности за прекарване на времето на открито. В планините ще намерите изобилие от сняг, където може да отидите за уикенд за ски разходка или пързаляне с шейна; Ница и Кан предлагат невероятни условия за морска почивка още от най-ранната пролет. През лятото времето край морето е горещо и идеално за слънчеви бани и къпане, а в планините може да се разхладите, разходите и насладите на кристалния въздух и красотите.

Издъжка на живота и наем

Издръжката на живота във Франция не се отличава много от тази на повечето европейски страни. Въпреки това, в Париж, където се намират повечето от най-добрите университети, издъжката на живота е много по-висока от другите части на Франция. Освен това в Париж е много трудно да се намери жилище, защото тук плътността на населението е изключително висока за Европа. Ако планирате пребиваването си във Франция и знаете, че ще следвате в Париж, замислете се за жилището още от рано, преди есен, докато още има жилища на достъпни цени.

Голяма част от студентите предпочитат да се настяняват в студентския град Cite Internationale Universitaire de Paris в южната част на Париж. Местата са ограничени тук, затова ако искате да останате тук, трябва да се записвате предварително, желателно със запас - една година преди да дойдите.

Ако решите да следвате извън Париж, вероятно ще откриете субсидирани жилища и възможност за настаняване в кампуса или близо до университета в специални райони, създадени специално на чуждестранни студенти. Националната осигурителна служба за студентите (CNOUS) субсидира общежитията за чуждестранни студенти, което може също да се разглежда като една от възможни достъпни варианти за настаняване.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  459
 • Дял на комуналните услуги

  57
 • Абонамент за интернет

  30
 • Местен транспорт

  61

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  10
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  6

Относно Франция

Висше образование във Франция

В момента Франция е четвъртата по популярност дестинация в света за висше образование, и то никак не е чудно ако се вземе предвид реномираната система за висше образование тук и сравинтелно ниски такси за обучение. Всяка година около 300 000 студенти пътуват до Франция с единствена цел да се запишат за университет и да следват в мястото на мечтата си.

Системата за висше образование във Франция от пръв поглед може да се стори малко объркана. Системата е стандартизирана и разделена на три нива, което ще ви помогне да се ориентирате в нея. Студентите започват обучението си във висше учебно заведение и се трудят вързу получаване на степен лицензиат, която наподобява бакалавърската степен. След това следва обучение в магистратура и степен магистър. Последното академично ниво е докторантурата. Лиценциатът обикновено продължава три години, за успешно приключване на магистърската програма трябват около две години. Докторантурата може да продължава от три години и повече.

Във Франция университетите са на държавно финансиране, така че таксите за обучението не са високи. Ориентирайте се разходите ви да са в рамките на €200 - €400 на година, в зависимост от конкретната програма и университета. Изключение от това правило за евтино образование са френските бизнес училища. Повечето бизнес училища са частни, затова таксите за обучението може да са над €15000 годишно.

Записването за университет или колеж във Франция става много лесно, но това важи само за първата година на бакалавърските програми (лиценциати). След приключване на първата година студентите ги очакват доста сложни изпити, които ще определят тяхното ниво на знания; така че само малка част от студентите в първи курс ще преминат на втори курс и ще продължат образованието. Във Франция също така има система от избрани висши училища, която се нарича Grandes Écoles - тук се приемат само студенти, които от самото начало са положили кандидатстудентски изпити и са се справили с конкурса. В тези висши училища таксите за обучение за по-високи и обучението е с по-голям престиж.

Учебната година във Франция започва в края на септември, пролетният семестър е в начало на февруари. Ваканциите са около празниците: Коледа, Нова Година, Великден, Ден на Вси всети. Повечето университети и колежи също така имат пролетната ваканция и три месеца на лятна почивка.

След завършването на обучението много студенти продължават да търсят възможности за записване в по-сериозни научни учебни програми. Тези програми, продължаващи от един до три месеца, може да се субсидират от грантове за научни изследвания, което ще покрие пътните разходи, таксата за обучение и разходите за издръжка.

Изисквания за получаване на виза

Ако планирате да ходите да се учите във Франция от някоя страна-членка в Европейския съюз, няма да има нужда да кандидатствате за студентска виза. Ако идвате от страна, която не влиза в ЕС, тряба да отидите до френското консулство, за да подадете документи за да получите студентска виза преди пътуване в страната. Визата ви ще служи като доказателство на статута ви за пребиваване в страната по време на първата година на обучение. След една година студентите трябва да кандидатстват за получаване на друг документ - Carte де Sejour. Също така, такива студенти трябва да се регистрират в местната имиграционна служба не по-късно от 30 дена след пристигането в страната.

Съвети

Поради факта, че Франция примамва много чуждестранни студенти с низките си такси за образование, трябва да планирате подаване на документите, кандидатстване и записване за университета предварително. Въпреки че влизане в университета няма да е голям проблем, ако се записвате за първи курс лиценциат, намиране на жилище и подготовка на необходимите документи може да отнеме много време, сили и нерви. Ако имате нужда от финансова подкрепа, може да кандидатствате за образователен грант.

Планирайки обучението във Франция, вие имате въмзможност да се озовете между най-прочутите световни имена. Вие ще имате възможност да присъствате в аудиторни зали, където някога са слушали лекции такива световно прочути личности като Сартр, Дюркем и Мария Кюри. Въпреки че процедурите на записване в университета и бюрокрацията може да предизвикват много эмоции, в края на краищата вие се озовавате с прекрасни образователни възможности за получаване на една от най-добрите дипломи в света на достъпна цена, което компенсира всичките ви усилия.

Изисквания за виза

Има различни видове студентски визи в зависимост от това колко дълго планирате да учите във Франция:

 1. Visa de court séjour pour etudes („шенгенска“ студентска виза за краткосрочен престой) – Ако вашето обучение ще продължи по-малко от три месеца, тогава трябва да кандидатствате за така наречената шенгенска студентска виза. Издава се безплатно и не може да се подновява. 41 държави може да не се нуждаят от виза за престой по-малък от три месеца.
 2. Etudient concours (виза за явяване на приемни изпити) – С тази виза можете да дойдете във Франция, за да положите приемен изпит в институт за висше образование. Ако преминете, тогава можете да кандидатствате директно във вашата местна префектура (френски местен орган/административна служба) във Франция за едногодишно разрешение за пребиваване с възможност за подновяване.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (временна дългосрочна виза) – Тази виза ви позволява да учите във Франция между три и шест месеца без необходимост от разрешение за пребиваване. Не подлежи на подновяване.
 4. Visa de long séjour etudes (виза за дългосрочен престой) – Ако искате да учите за повече от шест месеца, тогава трябва да кандидатствате за дългосрочна студентска виза във Франция. От 2013 г. този тип виза за обучение вече е валидна за продължителността на курса ви във Франция. Дългосрочните визи действат като разрешения за пребиваване и се наричат VLT-TS.
 5. Учена виза за удължен престой – Ако имате магистърска степен или по-висока степен и искате да дойдете във Франция, за да участвате в научни изследвания или да преподавате на университетско ниво, тогава институцията може да ви доведе с виза за учен удължен престой VLS-TS.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентска виза

Цена и валута

EUR 50

Таксите за студентска виза варират значително в зависимост от вида на визата и страната, от която идвате. За студенти от Шенгенското пространство разходите варират от 50 до 99 евро. Краткосрочната шенгенска студентска виза е безплатна.

Кой може да кандидатства за виза?

Ако сте гражданин на ЕС или гражданин на ЕИП, Швейцария, Норвегия, Исландия или Лихтенщайн, не ви е необходима френска студентска виза.

Ако сте гражданин на другаде по света, ще трябва да получите студентска виза за Франция. Трябва да сте си осигурили място в курс във френска образователна институция, преди да кандидатствате за виза.

Къде можете да направите заявлението?

Френско посолство/консулство

Някои държави изискват първо да се регистрирате в CampusFrance, френската национална агенция за висше образование и международни студенти, за да кандидатствате за прием и да получите студентска виза чрез процедурата CEF. В противен случай трябва да получите визата си във френското посолство/консулство във вашата страна.

Уебсайт:https://france-visas.gouv.fr/

Как да направите заявлението?

За да кандидатствате за вашата виза, ще ви трябва следното:

 1. Официално писмо за приемане на акредитирана програма във френска институция. Това трябва да бъде на хартия с официално заглавие, като посочва вашите пълни данни, подробности за френската институция и уточнява началната и крайната дата на академичната програма.
 2. Доказателство, че имате достатъчно средства (понастоящем 615 EUR на месец), например банково извлечение, писмо от гарант или известие за безвъзмездна помощ или финансиране от официален източник.
 3. Доказателство за билет за връщане у дома. Често това е под формата на действителния билет или резервация, показваща датата на заминаване, но може да бъде и ръкописно изявление за намерение, включително планираните дати за заминаване.
 4. Доказателство за медицинска застраховка (минимално покритие 30 000 евро).
 5. Доказателство за настаняване. Може да се покаже под формата на потвърждение за студентско жилище или сертификат за пансион и настаняване или „attestation d'accueil“ (ако живеете с приятели или роднини).
 6. Доказателство за владеене на френски език, ако изучавате курс по френски език.

Има такса за кандидатстване за виза и вие също трябва да имате паспорт, който е валиден за период от три месеца след датата на изтичане на заявената страна. Трябва да попълните заявление, което подписвате, и трябва да изпратите три снимки към заявлението.

Кога трябва да кандидатствате?

Може да отнеме до два месеца, докато молбата за виза бъде одобрена, така че трябва да изпратите цялата необходима информация възможно най-бързо, преди да планирате да заминете. „Шенгенската“ краткосрочна студентска виза е с продължителност 90 дни, временна дългосрочна виза за три до шест месеца и виза за дългосрочно пребиваване за продължителността на вашия курс: три години за бакалаври, две години за магистри и четири години за докторска степен.

Време за обработка

2 Months

Възможности за работа

Като международен студент с учебна виза във Франция можете да работите до 964 часа за една година (около 60 процента от заетостта на пълен работен ден за година) – докато сте на курса и стига да имате валидно разрешение за пребиваване.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Когато попълвате молбата си за френска виза, важно е да попълните цялата молба. Не трябва да оставяте нищо празно, тъй като това може значително да забави процеса на кандидатстване. Също така трябва да се уверите, че разполагате с всички необходими документи и да ги представите с молбата.