Keystone logo
Полша

Проучване Магистратура в Полша 2024

Учете в Полша

Полша се намира в центъра на Европа и граничи с Балтийско море, Германия, Чехия, Словакия, Украйна, Беларус, Литва и Русия. Голямата част от страната е плосък, но две планински вериги са разположени на юг. Полша е дом на грандиозно природни пейзажи и красива архитектура, която включва замъци, дворци, дървени църкви и модерни спортни арени. Полска валута използва злота, съкращение PLN.


Климата в Полша

Благодарение на централното си местоположение, Полша има топло лято и много студена зима, които включват тежък сняг. Летните температури в по-голямата част на страната диапазон от 20 до 30 градуса C. Средна зимата температурите варират от 3 градуса C в северозападната до -8 градуса C в североизточната част.

Култура

По-голямата част от полските население живее в градски райони, както и полските обичаи и традиции са смесица от източната, така и западната култура.Близо 300 фестивали на изкуствата се проведе в страната всяка година, включително театъра, киното и музиката, особено джаз музика. Поляците са много приятелски настроени и храна се считат тържества. Полски ястия разполагат с голямо разнообразие от зеленчуци, картофи и месо.

Разходите за живот

Разходите за живот в Полша е сравнително ниска, около 1200-2500 PLN (около € 300-600) на месец, с изключение на обучение. Студентски общежития струва около 400-600 PLN и споделени апартаменти тече 1000-1600 PLN на месец.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  363
 • Дял на комуналните услуги

  79
 • Абонамент за интернет

  13
 • Местен транспорт

  27

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  7
 • Билет за кино

  6
 • Чаша местна бира

  3

Относно Полша

Висшето образование в Полша

Модерна полската система за висше образование използва стандартните трите етапа на градуса: бакалавър, магистър, и докторска степен. Магистърски степени са присъдени като Магистър (MA), магистър (MSC), или Magister. Има и няколко градуса еквивалент на господаря, включително магистър по изкуствата, магистър-инженер, и магистър-инженер архитект. Всички институции на висшето образование в Полша използват Европейската система за трансфер на кредити (ECTS).

Висшите институти за образование в Полша са разделени в университет-тип и извънуниверситетски тип. University тип курсове на магистърско равнище са по-теоретични и възпитаници са възложили "диплома за завършване на единни проучвания магистърска степен." Неакадемични тип курсове са считани за "допълнителни" курсове, които имат повече практическо приложение, както и завършилите получават на "диплома за завършване на допълнителни проучвания Magister ниво."

Защо да учим в Полша?

Институциите за висше образование в Полша предлагат над 200 магистърски програми на английски език. Програмите са достъпни в широка гама от академични дисциплини, включително селскостопанската наука, изкуство, инженерингова, производствена, езици, природни науки и социални науки. Най-популярните дисциплини са техника (близо 70 програми) и бизнеса (близо 50 програми). Някои програми са на разположение на немски език, както добре.

Полските институции се гледа с добро в целия свят, както за образование и научни изследвания. Двама полски институции, Ягелонския университет и във Варшавския университет, са сред топ 400 световни университети като оцениха от пъти по-висока образование света класации на университетите .

Университетите

Полша има около 500 университети и други висши учебни заведения. Около една трета от висшите учебни заведения са публични, а останалите две трети са частни. Полша приветства чуждестранните студенти и значително увеличи броя на чуждестранните студенти в последните години. През 2012 г. страната бе домакин на повече от 24 000 чуждестранни студенти от 141 страни, с най-голям брой от Украйна, Беларус, Норвегия, и САЩ. Повечето чуждестранни студенти в Полша изследване на икономиката, бизнеса, медицината и технологиите.

Висшите учебни заведения в Полша са склонни да се специализират и се разграждат в голямо разнообразие от категории, включително: университет, Технически университет, Селскостопанска академия, Стопанска академия и така нататък. Като цяло, има 15 различни видове институти.

Таксата за обучение и програма Продължителност

Полските студенти учат в програми на пълно работно време получават безплатно обучение в държавните институции. Някои чуждестранни студенти могат да учат, без разходи; Въпреки това, всички други трябва да плащат за обучение на € 2000 годишно за магистърски програми.

Магистърски програми обикновено траят 1.5 до 2 години; Въпреки това, магистърски степени може да се нуждаят от 2,5 години за изследвания извън бакалавърската степен. В допълнение към курсове, учениците в повечето дисциплини трябва да попълнят дипломна работа или проект и да го защитят преди получаване на магистърското.

Учебна година

Академичната година има два семестъра, всеки заключителна с период разглеждане. Семестър есен продължава от октомври до средата на февруари и през пролетния семестър продължава от средата на февруари до юни.

Следдипломна Възможности

Гражданите на ЕС могат да работят за всяка компания в Полша след дипломирането без разрешително за работа. Студенти извън ЕС могат да търсят работа и, след като им се предлага работа, може да кандидатства за разрешително за работа. Три категории на заетост не се нуждаят от разрешение за работа: преподавател, главен изпълнителен директор на полското звено на мултинационална компания, и натиснете кореспонденти.

Възпитаниците на магистърски програми в Полша могат да останат за докторски програми и изследвания, ако те са допуснати за академична програма.

Визови изисквания

Студенти от страни-членки на ЕС / ЕИП, не се нуждаят от виза, но те се нуждаят от разрешение за временно пребиваване. Извън ЕС ученици / ЕИП, трябва да имат студентска виза, която може да бъде получена от полското посолство или консулство в родната си страна.Въпреки това, тази виза е добър само за три месеца, така че учениците, които изискват по-дълъг престой, трябва да кандидатстват за разрешение за пребиваване, която обхваща продължителността на обучението си. Учениците трябва да се свържете с офиса международни отношения в университета си за съдействие при получаването на разрешението за пребиваване.

Здравно осигуряване

Здравното осигуряване е задължително за всички ученици. Студенти от ЕС могат да използват своите европейска здравноосигурителна карта, за да получат медицински услуги. Полша също има двустранни споразумения с Обединеното кралство, Швеция и Словакия, която дава право на гражданите да получават безплатна медицинска помощ.

Студенти от страни извън ЕС / ЕИП, трябва да купуват здравно осигуряване в родината си или веднага след пристигането си в Полша. Ако учениците не са здравно осигурени, те ще трябва да плащат за медицински услуги.

Съвети

Полша се гордее на полски език, както и курсове за изучаване Polish в изобилстват в страната. Студентите, които не са вече владее полски трябва да обмислят възможността за допълване на проучвания с езиково обучение, особено ако те са за това, възможностите за работа в Полша, след като се дипломират. Много курсове в Полша са насочени към начинаещи и са научени по време на летните месеци или дори онлайн. Специализирани курсове, фокусирани върху полското за бизнес също са на разположение.

Изисквания за виза

 • Виза тип C – краткосрочна шенгенска виза.
 • Виза тип D – дългосрочна национална виза, издадена за срок до една година.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Виза тип С; Виза тип D

Цена и валута

USD 160

Таксата за кандидатстване за студентска виза за Полша е около $160. Таксите подлежат на промяна.

Кой може да кандидатства за виза?

Студенти от страни от Европейския съюз не се нуждаят от виза, за да учат в Полша. Въпреки това, когато пристигнете в Полша, трябва да кандидатствате за временна учебна виза в местния офис на войводата.

Студентите извън Европейския съюз обикновено трябва да кандидатстват за студентска виза, преди да влязат в Полша. Съществуват обаче редица държави, които са свободни от това изискване. Можете да проверите дали вашата страна е в списъка тук: http://www.msz.gov.pl

Къде можете да направите заявлението?

Полско посолство или консулство

Трябва да кандидатствате за студентска виза в полското посолство или консулство в настоящата ви страна на пребиваване.

Уебсайт:

Как да направите заявлението?

След като получите прием в избрания от вас университет, те ще ви изпратят подходящи документи, които ще използвате, за да получите вашата студентска виза. Трябва да кандидатствате за студентска виза в най-близкото полско посолство или консулство. Това са документите, които обикновено може да бъдете помолени да предоставите:

 • Подписано и попълнено заявление за виза за Полша за студенти.
 • Паспорт, който трябва да е валиден най-малко три месеца, след като планирате да напуснете Полша.
 • Фотокопие на лична карта.
 • Официално писмо от университета или колежа в Полша, където планирате да учите.
 • Кратка автобиография или автобиография.
 • Всички ваши предишни сертификати и дипломи.
 • Доказателство, че владеете езика, на който желаете да учите.
 • Доказателство, че сте достатъчно финансово силен, за да поемете вашите разходи за образование и живот в Полша.
 • Здравноосигурителен сертификат, който се приема в Европа.
 • Две снимки с паспортен формат.
 • Платете таксата за кандидатстване за виза
 • Доказателство за настаняване в Полша.

Всички студенти трябва да легализират престоя си в Полша, като кандидатстват за разрешение за временно пребиваване. Това трябва да стане малко след пристигането в Полша. Университетите ще ви помогнат с процедурите за кандидатстване. Разрешението за временно пребиваване ви дава право да останете и работите в Полша.

Кога трябва да кандидатствате?

Обикновено може да отнеме около 15 дни, за да обработите вашата кандидатура за студентска виза. Времето за обработка обаче варира в зависимост от държавата и вида на визата, за която кандидатствате. Не забравяйте да кандидатствате възможно най-скоро.

Продължителността на студентската виза зависи от продължителността на вашия курс.

Време за обработка

15 Days

Възможности за работа

Чуждестранните студенти имат право да работят, докато учат в Полша, стига да са записани в образователна институция. Разрешени са 20 часа работа по време на обучение, както и 3 месеца работа на пълен работен ден през ваканциите. Работата на пълен работен ден е разрешена за притежателите на карта за пребиваване.

Часове на седмица

20

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако не можете да представите доказателство за необходимите средства или ако предоставите неверни или непълни документи.