We have scheduled maintenance on our sites on the 21st of May from 4PM to 8PM CET. During this maintenance window, some functions on this site may become temporarily unavailable

Германия

Проучване Магистратура в Германия 2024

Учете в Германия

Населението на Германия е осемдесет милиона души, което прави Германия най-многолюдната страна-членка на Европейския съюз. Освен това Германия се смята като голяма политическа и икономическа сила в Европа и притежава четвъртата по обем икономика в света. Германия има обща граница с Полша, Дания, Австрия, Франция и Швейцария, а броят на имигрантите в Германия е много голям. Етническият състав в страната: 80% - немци, 2% - поляци , 5% - имигранти от Близкия Изток, 4% - турци, 2% - имигранти от Азия. Хората по цял свят ги привлича високият стандарт на живота в Германия, качествената и универсална система за социално осигуряване и здравеопазване и стабилната икономика дори в периода на глобалния икономически спад.

След обединението на Източна и Западна Германия в началото на 1990 година, Берлин отново става столицата на Германия, докато град Бон - столицата на Западна Германия по време на раздела - придобива необичаен статут на федерален град (Bundesstadt). Германия е репрезентативна демократична, федерална, парламентарна република, политическата система функционира въз основа на документа Grundgesetz, създаден през 1949 година.

Основни факти за Германия

 • Шестнадесетте провинции, от които се състои Германия, се наричат​​Länder, като всяка провинция притежава своя собствена конституция.

 • През 2002 г. Германия въведе еврото и валутната политика с евро, според предписанията на Европейската централна банка, главният офис на която се намира във Франкфурт.

 • Приноса на Германия към областта на науката, математиката и технологията сложно може да бъде преоценен. Гениалните Айнщайн, Макс Планк, Херман фон Хелмхолц, Йоханес Гутенберг, Готфрид Лайбниц и Карл Гаус са само няколко германски учени, които са допринесли в световната наука и култура; някои от изобретенията им са първият автоматичен цифров компютър, първата книгопечатниц, първите математически изчисления, които проправиха пътя за съвремената математическа наука и развитието на телекомуникациите.

 • В Германия, ако трябва да повикате полицията, изберете 110, ако ви трябва спешна медицинска помощ изберете 112.

 • Германия е една от най-технологично напредналите страни-производители на въглища, желязо, цимент, стомана, машини, превозни средства и химически съединения. В Германия също така много се инвестира в зелената енергия, особено в слънчевата енергия и използването на вятърни мелници за производство на електроенергия.

 • Най-популярните туристически атракции в Германия са Баварските Алпи, Шварцвалд, долината на река Рейн и древните замъци по бреговете, столицата Берлин, където досега може да се забележат особеностите на живота, останали след времето на източногерманската окупация.


Германия и нейният климат

Германия се разполага между континенталния климат на Източна Европа и океанския климат на Западна Европа. Климатът в Германия е умерен, с четири дистинктивни сезона, които се омекотяват от северноатлантическото течение Гълфстрийм. Средните показатели на валежи в Германия - 790 мм дъжд на година, който вали по всяко време на годината. Лятото е топло, а зимата обикновено е мека. Температурите достигат 26 градуса Целзий през летните месеци и се понижават до -1 градуса по Целзий през зимата. Снеговалежите може да бъдат силни от време на време, същевремено понякога през зимата може съвсем да няма сняг.


Религията в Германия

Около 60 процента от германците принадлежат към Евангелистката църква, която се придържа към християнската вяра. Тридесет процента от християните в Германия са католици и 30% са протестанти. Голям брой немци - около 30% заявяват, че са атеисти или агностици, като повечето нерелигиозните жители са от източната част на Германия и от по-големите градове - Мюнхен, Франкфурт и Берлин.

Езиците в Германия

Немският език е официалния език на Германия, но повечето жители на Германия владеят английски език на свободно ниво. Всъщност, спред последните изследвания 65 процента от немците са двуезични или имат знание на няколко други езика, могат да ги разбират и да ги говорят. Това се дължи на факта, че Германия има много обзи граници с други държави, което дава повече възможности за жителите на Германия да пътешестват и да се запознават с други култури.

Немският език не се смята като много лесен за изучаване и притежава няколко особенности, които са трудни за разбиране и усвояване за чуждестранните студенти и пречат на разбирането и говоренето на немския език. Например, първата буква на всички съществителни се пише със заглавна буква, съществителните имат мъжки, женска и среден род, които се различават с определителен член - der, die и das. Освен това, езикът притежава падежи - винителен, дателен, родителен и именителен - които влият върху думите, които се променят заедно с определителните си членове.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  507
 • Дял на комуналните услуги

  91
 • Абонамент за интернет

  43
 • Местен транспорт

  60

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  9
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  4

Относно Германия

Висше образование в Германия

Няколко от най-добрите университети в света се намират в Германия, като пример може да си припомним Хайделбергския университет (Ruprecht-Karls-Universitat Heidelberg, основан през 1386 година); Фрайбургския университет (основан през 1457 година); Мюнхенския технически университет (Technische Universitat München) и Института "Макс Планк" по еволюционна антропология в Лайпциг. По-голямата част от германските университети са държавни и в момента таксите за обучението за около 60 евро или 80 щатски долара на семестър.

На обучението се дава предимство в германските университети в сравнение с изследователска дейност, изследванията обикновено се провеждат в независими институти, известни със своя традиционнен подход към науките. За студентите, които желаят да спечелят степен по психология, антропология , философия или социология, приема в един от тези изследователски университети няма да е лесен, защото конкурса е много висок, и успешно издържат кандидатските изпити само такива студенти, които показват необикновен резултат, способности и талант в определена област на знания.

Друг тип на университети, които също така е популярен между чуждестранните студенти, е университета за приложни науки (Fachhochschule, FH). Курсовете, които се предлагат в университетите за приложни науки, имат цел за подготовят студентите към определен вид дейност, да осигурят на студентите конкретна професия, която няма академична насоченост; такива са, например, информационните технологии, професията на медицинска сестра и или работа в областта на бизнеса. Немското федерално правителство и местните органи на влат поддържат няколко университета за приложни науки с профил за получаване на професии в областта на държавна служба. Студентите не могат да се запишат за докторантура в университет за приложни науки.

Колежи за изкуство, кино и музика предлагат на студентите творчески програми, ако те планират за развиват кариерата си в област на изящните изкуства, моден дизайн, графичните изкуства и музика. В продължение на векове Германия е направила огромен принос за изобразителното изкуство, литература и музиката в лице на такива прочути писатели, художници и композитори като Моцарт, Брамс, Хесен, Макс Ернст, Ницше, и продължава да играе голяма роля в сферата на изобразителното и киноизкуството, също както и в сфера на модата.

Записване за университет в Германия

Всички студенти, които искат да следват в един от университетите на Германия ще трябва да предоставят копие на документа Abitur (матурата), който също така се използва в Естония и Финландия и декларира успешното приключване на окончателните изпити в общообразователното училише. Докато германските граждани, които не разполагат с документа Abitur, могат да вземат друг изпит, наричан Begabtenprüfung (буквално, "изпит за правоспособност"), който ще им даде право да кандидатстват за университет, чуждестранните студенти в повечето случаи трябва да имат резултати от изпитите ACT или SAT с минимален брой точки 28 и 1300 съответно, което ще им даде право да кандидатстват за обучение в Германия. Дипломите за успешно завършване на средно образование, получени в САЩ, не се приемат като еквивалент на документа Abitur и не подобряват шансовете за успешно издържане на изпитния конкурс и влизане в университета или колежа.

Някои университети и колежи присъждат стипендии на студенти, те да имат възможност да си купуват книги и да покриват разходи за издъжка на живота. Освен това специален закон, наричан Bundesausbildungsförderungsgesetz гарантира на социално неосигурените студенти държавна стипендия 650 евро (860 щатски долара) на месец в продължение на четири или пет години, които трябват за успешно придобиване на бакалавърска степен. Обикновено, половината от тази сума трябва да се върне на държавата с условия на безлизвен заем.

Най-често езикът на учебните програми и на преподаването е немски, затова студентите, които планират за следват в Германия, трябва да имат добри знания на немския език.

Немска виза за чуждестранни студенти

За краткосрочен престой в страната, по-малко от три месеца (студенти, дошли за следване в летен курс) се изисква от студента да има шенгенска виза. Студентите трябва да разбират, че след изтичане на трите месеца те са задължени да напуснат страната, ако имат само шенгенска виза, зато трябва да планират пребиваването си в Германия добре.

Националните визи трябват, ако студента има намерение да остане в станата по-дълго от три месеца. Студентите трябва да посочат точно причината за искане на национална виза и документ, който да подтвърждава, че те планират да следват в докторантура или друга редовна учебна програма. Освен това за националната виза се изискват следните документи: подтвърдително писмо, медицинска застраховка, документ за успешно издържан кандидатстудентски изпит, документ, подтвърждаващ знанието ви на немския език или показващ, че планирате да влезете в езиков курс по немски език като част от учебната ви програма.

Защо пък образование в Германия?

Германия е обявена от няколко международни образователни групи като една от най-благоприятните страни за чуждестранни студенти, като им оказва най-голяма поддръжка. В допълнение към това се признава фактът, че таксите за обучението са рекордно ниски, което на свой ред прави Германия още по-атрактивна на чуждестранните студенти.

Изисквания за виза

 1. Виза за езикови курсове (Виза за езиково обучение) – идеалният вариант за тези, които искат да научат немски език в Германия.
 2. Кандидатстудентска виза (Visum Zur Studienbewerbung) – ако искате да учите в Германия, но все още се опитвате да намерите правилната програма или все още не сте получили писмото за потвърждение от вашия университет.
 3. Студентска виза (Visum Zu Studienzwecken) – ако вече сте приети в немски университет.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Виза за езиков курс; Виза за студент; Студентска виза

Цена и валута

EUR 60

Трябва да очаквате да платите €60 (~US$74) за вашата студентска виза за Германия.

Кой може да кандидатства за виза?

За граждани от ЕС или от Исландия, Норвегия, Швейцария или Лихтенщайн е необходимо само да имат лична карта, за да влязат в Германия. Не е необходимо да имате виза.

Граждани от Австралия, Израел, Япония, Канада, Нова Зеландия, Южна Корея и САЩ могат да кандидатстват за виза дори след като са пристигнали в Германия.

За граждани от други страни е необходимо да кандидатстват за виза преди да дойдат в Германия.

Ако останете по-малко от 90 дни в Германия, има още повече разпоредби. Граждани от определени страни могат да влизат в Германия за това време без виза. Това са Венецуела, Ватикана, Уругвай, Сингапур, Сейшелските острови, Парагвай, Панама, Никарагуа, Мексико, Мавриций, Малайзия, Макао, Хърватия, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Чили, Бруней, Бразилия, Боливия, Бермудите, Барбадос, Бахамите и Аржентина.

Посетете уебсайта на Германското федерално външно министерство за най-новите визови изисквания за всички държави: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/visabestimmungen-node

Къде можете да направите заявлението?

Германско посолство или консулство

Ще трябва да кандидатствате за виза от германското посолство или консулство във вашата страна.

Уебсайт:

Как да направите заявлението?

Първо, трябва да си уговорите час за интервю за виза. В деня на интервюто трябва да предложите документите си за кандидатстване за виза.

Документите, от които обикновено се нуждаете, са:

 • Попълнен формуляр за кандидатстване
 • Валиден паспорт
 • Две снимки
 • Писмо, показващо, че сте приети в немски университет
 • Препис от академична справка
 • Сертификат за владеене на немски език или доказателство, че възнамерявате да посещавате езиков курс в Германия (ако учите на немски език)
 • Доказателство, че разполагате с достатъчно средства, за да се издържате, докато живеете в Германия (€8700 на година, което е приблизително ~US$9390)
 • Удостоверение, че сте закупили здравна застраховка
 • Декларация за автентичност на представените документи

В зависимост от посолството може да се наложи да представите доказателство, че нямате криминално досие.

Всеки трябва да се регистрира в местните регистрационни органи (Einwohnermeldeamt) през първата седмица след пристигането си в Германия. Ще трябва да вземете своя паспорт/лична карта (и виза, ако е необходимо), доказателство за вашия адрес в Германия (напр. договор за наем от вашия наемодател) и евентуално сертификата за регистрация от вашия курс. Ще получите потвърждение за регистрация.

Кога трябва да кандидатствате?

Разглеждането на молбата за виза обикновено отнема около 6 до 8 седмици за езиков курс. Въпреки това, ако езиковият курс е по-дълъг от три месеца, времето, необходимо за обработка на заявлението, може да се удължи до 8 до 10 седмици. А по време на пиковия сезон на пътуване заявления могат да се изпращат в периода на изчакване. По този начин студентите, които се нуждаят от студентска виза за Германия, трябва да подадат молбите си доста по-рано преди началото на курса. Трябва да кандидатствате възможно най-скоро и поне три месеца преди преместването ви в страната.

Учебните визи са валидни само за продължителността на курса или програмата. Разрешенията за пребиваване обикновено се издават за една година, но могат да бъдат удължени.

Време за обработка

8 Weeks

Възможности за работа

Гражданите на страните от ЕС/ЕИП и Швейцария могат да работят свободно в Германия, но за не повече от 20 часа седмично през учебния срок.

Гражданите на ЕС/ЕИП/Швейцария (сега включително хървати от юли 2015 г.) имат право да работят до 120 пълни или 240 половин дни годишно (включително доброволна работа) без разрешителни. Можете да работите повече часове, ако сте наети в университета като студент или асистент; за други видове заетост ще ви трябва разрешение от Agentur für Arbeit (Федералната агенция по заетостта) и Службата за чужденци, за да надхвърлите лимита от 120/240. Studienkolleg и студентите по езици се нуждаят от разрешение от тези власти, за да поемат каквато и да е работа. Студентите не могат да бъдат на свободна практика или самостоятелно заети лица.

Часове на седмица

20

Защо имате нужда от този вид виза?

Това са основните причини, поради които молбата ви за немска студентска виза може да бъде отхвърлена:

 • Лошо финансово състояние
 • Лош академичен профил
 • Липса на подготовка за вашето интервю
 • Недостатъчно езиково ниво (немски или английски)
 • Несъответствие с вашия избор на учебна програма