Великобритания

Проучване Магистратура в Великобритания 2024

Учете в Великобритания

Великобритания включва в себе си четири страни - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Не бива да се бърка Великобритания като име на държава и Великобритания като остров, тъй като островът Великобритания включва в себе си само три страни - Англия, Шотландия, Уелс. Тези четири страни се разполагат на група острови към запад от северозападната част на континентална Европа и имат общо правителство с един монарх.

Великобритания обединява четири страни, всяка от които има собствена култура, диалекти и традиции, затова не е чудно, че много хора бъркат Великобритания и Англия. В продължение на векове Англия е била доминиращата нация, и монарха често пъти го наричат - "кралицата на Англия". Когато хората си мислят за Великобритания, монарха е често първото нещо, за което се сещаш. Кралици, кралове, принцове и принцеси на Англия вече традиционно са прочути по цял свят. Великобритания е също така прочута със своите културни емблематични фигури: Дейвид Бекъм, д-р Кой и музикалната група Битълз. Ако планирате посещението си във Великобритания, задължително ще трябва да включите в програмата си дегустация на декадантския шоколад Кедбъри, традиционата храна fish and chips и бирата Гинес.

Прочутите граждани на Обединеното кралство са известни на света като лидери в областта на изкуството, науката и технологията. Великобритания е мястото, където започват да се развиват фешън трендовете, тук започват кариерата си много актьори или музиканти. Лондон е центъра на всичко това разнообразие, него често го наричат "културна суперсила".

Великобритания, и особено Англия, са известни с едни от най-добрите университети в света. Хората се стича тук от целия свят за да получат възможност да следват в най-добрите и престижните уиверситети в светта, такива, като Кеймбридж и Оксфорд. Интината е, че четири университета на Великобритания, които са между десетте най-добри университети в света, според ранглиста QS World University Rankings.

Климат

Климатът във Великобритания варира значително и зависи от местоположението. Областите, които са близо до Атлантическия океан, каквито са Северната Ирландия и Уелс, са влажни, ветровити и се характеризират с умерени температури. Климатът на Англия е прохладен, но не и студен, температурите са умерени, валежите са средни. Може да има сняг, но това не се случва често.

Издръжка на живот

Подобно на климата, издръжката на живота много зависи от мястото, където живеете във Великобритания. Лондон, който е признат културен и образователен център, е един от най-скъпите градове в света. Наема и цената на всекидневните разноски са доста високи. Хранене на заведения и ресторанти е много скъпо в Англия, затова опитайте да потърсите общежитие или апартамент с кухня, което ще ви помогне да спестите пари.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  628
 • Дял на комуналните услуги

  83
 • Абонамент за интернет

  35
 • Местен транспорт

  79

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  8
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  5

Относно Великобритания

Висше образование във Великобритания

Висок престиж и качество на университетите във Великобритания прави образованието тук много атрактивно не само за гражданите на Великобритания, но и за студенти от цял свят. Обикновено студентите се записват за университет след като навършат 18-годишна възраст. Повечето местни жители се записват за учебни институции с държавно финансиране с цел на получат бакалавърска степен, което помага да се намалят материалните издръжки за образованието.

Във Великобритания първата академична степен е бакалавърската степен. Повечето студенти следват около три години за да спечелят тази степен. След успешно приключване на този първи этап във висшето образование, студентите могат да продължат образованието си и да получат следдипломна степен. Първият вариант е следване в магистратура около в продължение на около една годна и получаване на магистърска степен. Следването в докторантура продължава около три години. Трябва да се има предвид, че приема за магистърски програми и докторантури има голям конкурс и програмите не са държавно финансирани.

Освен тези три основни академични степени студентите във Великобритания могат да получат тясна специализация чрез участие в различни професионални съюзи и гилдии. Такива по-специализирани квалификации включват психология, право, медицина, образование, бизнес.

Следването във Великобритания ви дава възможност да получите едно много престижно и качествено образование в еди от най-престижните университети и училища в света. Образованието е на голям почит във Великобритания, което привлича много професионалисти, мислители, изследватели и учени на едно място. Ако избратана от вас образователна програма има изследвателска насоченост, в много скоро време ще научите, че Великобритания е едно от най-добрите места за провеждане на научни изследвания и предлага едни от най-качествените научни и изследвателски програми.

Такси за обучение

Ако планирате образованието си във Великобритания ще е добре да разберете по-добре как стоят нещата с материалните разноски. През 2012-2013 учебна година таксите за обучение в бакалавърски програми в Англия специално бяха сдържани, като максималната сума бе определена £9000 на година, а средната такса за обучение бе £6000. Таксите за следдипломното обучение са по-високи в сравнение с бакалавърските програми, но това много зависи от университета. Таксите за обучение във Великобритания, като се извключат английските ВУЗове, се колебаят от £5000 до £20000 на година.

Диплома и академична степен, получени във Великобритания, отварят вратата за много възможности за професионална реализация. Вие ще имате възможност да се реализирате професионално във Великобритания и извън страната, по ваш избор.

Медицински застраховки

Във Великобритания има национална здравна система, която се нарича National Health Service. Студентите, които идват да следват за период не по-малък от шест месеца, имат право за безплатна или субсидирана медицинска помощ във Великобритания. Гражданите от страните на Единото европейско икономическо пространство или местните жители на Велиобритания имат право да се ползват от услугите на NHS по подразбиране, без значение колко дълго те планират да следват в Обединеното кралство.

Получаване на виза за Великобритания

Типовете на студентските визи за Великобритания:

 • Tier 4 General – този тип виза се издава на хора, навършили 17 години и по-възрастни, които планират да следват във Великобритания.

 • Student Visitor – този тип виза се издава на студенти, които планират са се записали за кратък курс и не планират да работят по време на пребиваването си в страната.

 • Prospective Student – този тип виза се издава на студенти, които още трябва допълнително да уредет нещата, преди да започнат обучението си с виза тип Tier 4.

Съвети

Ако планирате образованието си във Велиобритания, трябва да помните, че някои университети и опеределени програми са много популярни и конкурсите са много високи. Затова трябва за си подадете документите колкото се може по-рано и веднага в няколко университета, което ще подобри шансовете ви за успех. Потърсете жилище на достъпна цена близо до университета или направо в кампуса; помислете за възможността да разделите наема с още някого - това ще ви помогне да спестите пари. Тези съвети ще ви помогнат да прекарате времето във Великобритания с малко грижи, което на свой ред ще ви освободи време и сили максимално ефективно и продуктивно да се възползвате от възможностите, които предлага тази уникална страна.

Изисквания за виза

Ниво 4 (обща) студентска виза е заменена с така наречения „Студентски маршрут“. Student Route е новата студентска виза за Обединеното кралство, която ще бъде достъпна и за граждани на ЕИП, които преди Brexit не са имали нужда от виза, за да учат в Обединеното кралство.

Студентски маршрут (на възраст над 18 години)

Child Student Route (на възраст от 4 до 17 години, който замени Tier 4 Child Student Visa)

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентски маршрут

Цена и валута

GBP 348

Настоящите такси за студентска виза за Обединеното кралство са:

 • £348, ако кандидатствате извън Обединеното кралство.
 • £475, ако кандидатствате за удължаване или преминаване към студентска виза от Обединеното кралство.

Кой може да кандидатства за виза?

Всеки, който влиза в страната с цел обучение, трябва да кандидатства за студентска виза, ако влезе след 1 януари 2021 г. Това включва граждани на ЕС/ЕИП, които преди това не са имали нужда от виза, за да влязат в Обединеното кралство за своето обучение. Ще трябва да достигнете 70 точки по точковата система, която измерва дали отговаряте на изискванията за обучение в Обединеното кралство. Това включва:

 • Били ли сте приети в одобрена институция?
 • Имате ли финансови ресурси, за да финансирате престоя си в Обединеното кралство?
 • Владеете ли английски?
 • Вашият курс отговаря ли на изискванията на курса?

Завършилите британско учебно заведение до и след лятото на 2021 г. ще могат да кандидатстват за следдипломна виза, която им позволява да работят/търсят работа в Обединеното кралство до 2 години.

Къде можете да направите заявлението?

Център за кандидатстване за визи за Обединеното кралство / Онлайн

Можете да кандидатствате за студентска виза за Обединеното кралство в британския визов център във вашата страна. Можете да намерите списък на центровете за кандидатстване за визи за Обединеното кралство по света тук: https://www.gov.uk/find-a-visa-application-centre.

Можете също да кандидатствате за студентска виза за Обединеното кралство онлайн чрез уебсайта на Службата за визи и имиграция на Обединеното кралство. Можете да започнете тук: https://apply-to-visit-or-stay-in-the-uk.homeoffice.gov.uk/sort/country-nationality?p=student_out_uk

Уебсайт:https://www.gov.uk/find-a-visa-application-centre

Как да направите заявлението?

За да получите студентска виза за Обединеното кралство, първо трябва да бъдете приети в курс. За повечето курсове ще трябва също да докажете, че разбирате английски на необходимото ниво.

Процесът на кандидатстване за студентска виза за Обединеното кралство се различава леко в зависимост от типа студентска виза за Обединеното кралство, за която кандидатствате.

За вашето заявление за студентска виза за Обединеното кралство ще трябва да предоставите следното:

 • паспорт или лична карта за пътуване
 • доказателство, че можете да покриете разходите си за курс и живот
 • доказателство за съгласие на родител или настойник, ако сте под 18 години
 • доказателство за приемане на вашия курс
 • доказателство за плащане на допълнителна здравна такса

В зависимост от вашата страна на произход може да се наложи да си направите и тест за туберкулоза.

Когато пристигнете в Обединеното кралство, може да се наложи да регистрирате вашата студентска виза за Обединеното кралство в полицията. Трябва да получите информация за това дали трябва да се регистрирате във вашия стикер за студентска виза за Обединеното кралство или писмо от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Ще трябва също така да кандидатствате за биометрично разрешение за пребиваване, ако ще останете в Обединеното кралство за повече от 6 месеца.

Кога трябва да кандидатствате?

Можете да кандидатствате за студентска виза до 6 месеца преди началото на вашите курсове. Времето за обработка на студентска виза за Обединеното кралство варира в зависимост от това откъде кандидатствате, но обикновено ще получите решение в рамките на 3 седмици, ако кандидатствате извън Обединеното кралство, и в рамките на 8 седмици, ако кандидатствате в Обединеното кралство.

Продължителността на общата студентска виза зависи от продължителността на вашия курс и можете да кандидатствате за удължаването й, ако желаете да останете в Обединеното кралство, за да работите или да продължите обучението си. Детската студентска виза е валидна за продължителността на курса, до максимум 6 години, и може да бъде удължена. Продължителността на краткосрочната студентска виза не може да надвишава продължителността на вашия курс и не може да бъде удължена.

Време за обработка

3 Weeks

Възможности за работа

На чуждестранните студенти е разрешено да работят с обучение в Обединеното кралство при определени условия. Видът работа, която можете да вършите, ще зависи от това какво учите и дали ще работите през учебния срок или по време на почивките.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Основните причини за отказ на студентска виза са:

 1. Липсващи или грешни документи;
 2. Неспазване на финансовите изисквания;
 3. Неправилен формат на документа.