Keystone logo
Белгия

Проучване Магистратура в Белгия 2024

Учете в Белгия

Белгия се намира в Западна Европа, при граници на Северно море, Франция, Германия, Люксембург и Холандия. В столицата, Брюксел, се намира в центъра на страната и е седалище на много важни европейски организации, включително Европейския съюз, Европейската комисия, както и на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). В допълнение към шоколади и бира, Белгия е известен като първият вестник в света, която е отпечатана в Антверпен.

Климат

Поради малката площ на Белгия, климатът е относително еднакъв в цялата страна. Общата Климатът е умерено, с мека зима и прохладно лято, и един типичен ден е малко дъждовно и облачно. Теренът включва равнини, хълмове и планини.

Култура

Белгия е добре известен на легиона на културните дейности и спортни събития, по-специално в Брюксел. Студентите ще намерите събития и места за музика, рисуване, театър, кино и други изкуства. Много събития като концерти и конференции на намалените ставки на разположение за студенти.

Разходите за живот

Издръжката на живота за студенти в Белгия е сравнително ниска. В допълнение към обучението и такси, студентите могат да очакват да прекарат около € 800 на месец на разходите за издръжка, като около половината от които отиват за жилища. Независимо от националността си, редовни студенти имат право да работят, за да поемат разходите. Студенти от страни извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), могат да бъдат задължени да получат разрешение за работа.

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  414
 • Дял на комуналните услуги

  64
 • Абонамент за интернет

  49
 • Местен транспорт

  49

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  10
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  4

Относно Белгия

Висше образование

Висшите учебни заведения в Белгия предлагат бакалавърска, магистърска и докторска степен. Белгия има два вида висши учебни заведения:

1- Университетското образование се предлага от университетите, и включва обучения в избрана дисциплина заедно с научни изследвания.

2- неакадемични висше образование включва както университетските колежи и академии по изкуствата. Университетските подготвят студентите за определени професии. Художествени академии преподават теорията и практиката на различните изкуства.

Много магистърски курсове се преподават в холандски или френски език, както и някои програми и курсове се преподават на английски език.

Защо да учим в Белгия?

Белгия се намира в сърцето на Европа, само на кратко влак вози далеч от големите културни градове като Париж и Берлин. Като кръстопът на Европа, Белгия е известна с мултикултурализма и приветлив отношение към чуждестранните студенти.

Белгийските институти за висше образование се признават в целия свят, както от бизнеса и научните среди за тяхното високо качество. Белгия лодки високо качество на живот, включително ниска такса за обучение, отлична здравна грижа и стабилна обществена транспортна мрежа.

Университетите

Белгия има шест университета, които покриват магистратури във всички области на образованието, като икономика, инженеринг, езици и психология.

21 университетски колежи Белгия предлагат магистърски програми в осем области: агрономство, приложни изкуства, икономика, парамедицински, образование, социални науки, технология и превод & тълкуване.

Белгия също има 17 академии по изкуствата, които предлагат магистърски степени в един от четирите основни области: изобразително изкуство, музика, драматични изкуства и техники за излъчване.

Таксата за обучение и програма Продължителност

Обучение през 2012-2013 г. в университети за студенти от страни от ЕС е 835 €.Студенти от страни извън ЕС плащат допълнителни такси за около 2000 € до 4000 € в зависимост от тяхната програма за обучение и университетско.

Таксата за обучение в колежи и академии по изкуствата е по-ниска. The 2012-2013 обучението за магистърска програма е 351 € на година, с изключение на последната година, което е 455 €. Отново, допълнителни такси могат да кандидатстват за студенти от страни извън ЕС. Специфичната институция може да предостави информация за тези допълнителни такси.

Програми магистърски са една година (60 кредита) или 2 години (120 кредита) в зависимост от специалността. В допълнение, студентите, които вече имат магистърска степен могат да получат допълваща магистърска степен с минимум 60 кредита в специализирана професия.

Учебна година

Академичната учебна година включва три мандата. Първият план започва в средата на септември и ще продължи до края на декември, следван от изпитите през януари.Вторият мандат започва в началото на февруари и ще продължи въпреки средата на май, последван от изпитите в края на май или началото на юни. Третият план минава през лятото. Студентите, които не успеят изпити могат да ги положат отново по време на сесия, която работи от средата на август до средата на септември.

Следдипломна Възможности

Международните студенти, които да получат магистърска степен в Белгия могат да работят за белгийска компания след дипломирането. Въпреки това, правото на труд не е автоматично, така че учениците трябва да проверят действащите закони, ако те се предлагат позиция. Най-малкото, учениците могат да се изискват, за да получат разрешение за работа; това се отнася за студенти от ЕС и страни извън ЕС.

Студентите, които желаят да продължат образованието си, могат да бъдат допуснати до докторска програма и да се присъединят изследователски екип след получаването им магистри в Белгия.

Визови изисквания

Студенти от страни / ЕИП-членки на ЕС, не се нуждаят от виза, за да учат в Белгия.Ученици от други страни може да се нуждаят от виза; Въпреки това, тъй като изискванията се различават за всяка страна, кандидат-студенти трябва да се свържат белгийското посолство или консулство в родната си страна.

Здравно осигуряване

Студенти държавите извън ЕС, които не са здравно осигурени от родната си страна, която покрива престой в Белгия се изисква да се присъединят към един "mutuelle" да получават обезщетения за здравни грижи. Студенти от страни от ЕС трябва да имат Европейска здравноосигурителна карта от родната им страна; тази карта им дава възможност да се присъедините към mutuelle при същите условия, както и белгийски гражданин. Здравно осигуряване струва около € 50 на тримесечие за всяко лице и трябва да се обърне по време на срока на обучение.

Съвети

Тъй като френските и холандските са езиците избор за обучение в Белгия на, кандидат-студенти за програма някаква магистърска може да се изисква да премине холандски или френски език изпит владеене на английски език.За специфичните изисквания, учениците трябва да поискат от институция те се интересуват от присъстващите. Повечето институции предлагат допълнително езиково обучение за ученици, които имат затруднения с езика на обучение.

Въпреки че разходите за обучение в Белгия е ниска, все още има много стипендии достъпни за студенти от магистърски програми, които се нуждаят от допълнителна помощ.

Изисквания за виза

За граждани на държави извън ЕС/ЕИП/Швейцария, които искат да учат в Белгия за период над 90 дни.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Виза D (национална дългосрочна виза)

Цена и валута

USD 200

Можете да очаквате да платите $200 или повече за обработка на молбата ви за виза. Таксите подлежат на промяна.

Кой може да кандидатства за виза?

Ако сте гражданин на ЕС/ЕИП/Швейцария, нямате нужда от виза, за да учите в Белгия. Въпреки това трябва да сте записан в признат университет или институция за висше образование като тяхна основна професия в Белгия, да имате достатъчно средства, за да покриете разходите, докато учите в Белгия, и да имате подходящо здравно осигуряване.

Ако сте гражданин на страна извън ЕС/ЕИП/Швейцария, най-вероятно ще трябва да кандидатствате за такъв, за да се запишете като студент във висшето образование там за период, по-дълъг от три месеца. Студентите от някои страни (като САЩ) не са длъжни да получат виза за Белгия, ако престоят им не е по-дълъг от 90 дни.

Преди да можете да кандидатствате за белгийска студентска виза, обикновено трябва да бъдете приети в курс или учебна програма от признат белгийски университет или образователна институция.

Студентите от Китайската народна република трябва да получат сертификат за академична оценка, издаден от Центъра за академично оценяване (APS), преди да получат разрешение да се запишат във висше учебно заведение в Белгия. Този APS сертификат е необходим за получаване на студентска виза за Белгия. Изпитът се състои от техническа оценка на вашата диплома и интервю.

Къде можете да направите заявлението?

Белгийско посолство или консулство

Трябва да кандидатствате за студентска виза в белгийското посолство или консулство във вашата страна.

Уебсайт:

Как да направите заявлението?

Преди да кандидатствате за студентска виза за Белгия, първо трябва да бъдете приети в курс в акредитирана образователна институция и да заплатите регистрационните такси (те ще бъдат възстановени, ако молбата ви за виза бъде отхвърлена). Ако сте международен студент, ще трябва да се свържете с най-близкото белгийско посолство или консулство във вашата страна. Посолството ще ви помогне да определите дали имате нужда от студентска виза и ще ви преведе през кандидатстването за виза.

За вашата кандидатура за студентска виза може да бъдете помолени да предоставите следното:

 • валиден паспорт/лична карта за пътуване;
 • доказателство, че имате място в призната институция;
 • копия на свидетелства за образование;
 • подробности за курса;
 • доказателство за достатъчно средства за покриване на вашите разходи за живот, обучение, здравеопазване и разходи за репатриране (617 евро на месец за учебната 2015-2016 г.);
 • медицинско свидетелство;
 • доказателство, че нямате криминално досие, ако сте на възраст над 21 години.

За да докажете приемането си в призната институция, можете да предоставите едно от следните:

 • официалното потвърждение за регистрация за програмата;
 • атестация, която показва, че имате достъп до очакваните проучвания;
 • доказателство за вашата регистрация за приемните изпити.

Може също да бъдете помолени да предоставите писмо, в което да посочите защо сте избрали точно вашия курс, защо искате да учите в Белгия и как това ще ви бъде от полза. Освен това може да бъдете помолени да покажете известно владеене на езика, на който ще се преподава курсът.

В рамките на осем дни след пристигането ви в Белгия трябва да посетите местните офиси на общинската администрация/кметството (maison communale/gemeentehuis), за да поискате вашето разрешение за пребиваване и да се регистрирате в регистъра на чужденците.

Кога трябва да кандидатствате?

За дългосрочна виза за обучение се препоръчва да си уговорите час в посолството най-малко два месеца преди заминаването. За виза за краткосрочен престой, уговорете час поне 3 седмици преди заминаването.

Продължителността на студентската виза зависи от продължителността на курса. Можете да кандидатствате за подновяване на разрешението си за пребиваване всяка година, приблизително 30 до 45 дни преди датата на изтичане на валидността му.

Време за обработка

2 Months

Възможности за работа

Ако сте чуждестранен студент, записан в белгийска образователна институция и имате валидно разрешение за пребиваване, можете да работите до 20 часа седмично по време на срока, стига това да не пречи на обучението ви. Ще трябва да получите писмен срочен договор от вашия работодател, който е известен като „студентски трудов договор“, и разрешително за работа тип C. В противен случай можете да работите по време на официалните университетски ваканции, без да е необходимо белгийско разрешително за работа.

Часове на седмица

20

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако имате предишно криминално минало или ако сте били депортирани от ЕС. Друга причина за отказ е, ако документите ви, доказващи, че ще бъдете студент, липсват или не са пълни.