Полша

Проучване в Полша

Висшето образование в Полша

Модерна полската система за висше образование използва стандартните трите етапа на градуса: бакалавър, магистър, и докторска степен. Магистърски степени са присъдени като Магистър (MA), магистър (MSC), или Magister. Има и няколко градуса еквивалент на господаря, включително магистър по изкуствата, магистър-инженер, и магистър-инженер архитект. Всички институции на висшето образование в Полша използват Европейската система за трансфер на кредити (ECTS).

Висшите институти за образование в Полша са разделени в университет-тип и извънуниверситетски тип. University тип курсове на магистърско равнище са по-теоретични и възпитаници са възложили "диплома за завършване на единни проучвания магистърска степен." Неакадемични тип курсове са считани за "допълнителни" курсове, които имат повече практическо приложение, както и завършилите получават на "диплома за завършване на допълнителни проучвания Magister ниво."

 

Защо да учим в Полша?

Институциите за висше образование в Полша предлагат над 200 магистърски програми на английски език. Програмите са достъпни в широка гама от академични дисциплини, включително селскостопанската наука, изкуство, инженерингова, производствена, езици, природни науки и социални науки. Най-популярните дисциплини са техника (близо 70 програми) и бизнеса (близо 50 програми). Някои програми са на разположение на немски език, както добре.

Полските институции се гледа с добро в целия свят, както за образование и научни изследвания. Двама полски институции, Ягелонския университет и във Варшавския университет, са сред топ 400 световни университети като оцениха от пъти по-висока образование света класации на университетите .

 

Университетите

Полша има около 500 университети и други висши учебни заведения. Около една трета от висшите учебни заведения са публични, а останалите две трети са частни. Полша приветства чуждестранните студенти и значително увеличи броя на чуждестранните студенти в последните години. През 2012 г. страната бе домакин на повече от 24 000 чуждестранни студенти от 141 страни, с най-голям брой от Украйна, Беларус, Норвегия, и САЩ. Повечето чуждестранни студенти в Полша изследване на икономиката, бизнеса, медицината и технологиите.

Висшите учебни заведения в Полша са склонни да се специализират и се разграждат в голямо разнообразие от категории, включително: университет, Технически университет, Селскостопанска академия, Стопанска академия и така нататък. Като цяло, има 15 различни видове институти.

 

Таксата за обучение и програма Продължителност

Полските студенти учат в програми на пълно работно време получават безплатно обучение в държавните институции. Някои чуждестранни студенти могат да учат, без разходи; Въпреки това, всички други трябва да плащат за обучение на € 2000 годишно за магистърски програми.

Магистърски програми обикновено траят 1.5 до 2 години; Въпреки това, магистърски степени може да се нуждаят от 2,5 години за изследвания извън бакалавърската степен. В допълнение към курсове, учениците в повечето дисциплини трябва да попълнят дипломна работа или проект и да го защитят преди получаване на магистърското.

 

Учебна година

Академичната година има два семестъра, всеки заключителна с период разглеждане. Семестър есен продължава от октомври до средата на февруари и през пролетния семестър продължава от средата на февруари до юни.

 

Следдипломна Възможности

Гражданите на ЕС могат да работят за всяка компания в Полша след дипломирането без разрешително за работа. Студенти извън ЕС могат да търсят работа и, след като им се предлага работа, може да кандидатства за разрешително за работа. Три категории на заетост не се нуждаят от разрешение за работа: преподавател, главен изпълнителен директор на полското звено на мултинационална компания, и натиснете кореспонденти.

Възпитаниците на магистърски програми в Полша могат да останат за докторски програми и изследвания, ако те са допуснати за академична програма.

 

Визови изисквания

Студенти от страни-членки на ЕС / ЕИП, не се нуждаят от виза, но те се нуждаят от разрешение за временно пребиваване. Извън ЕС ученици / ЕИП, трябва да имат студентска виза, която може да бъде получена от полското посолство или консулство в родната си страна.Въпреки това, тази виза е добър само за три месеца, така че учениците, които изискват по-дълъг престой, трябва да кандидатстват за разрешение за пребиваване, която обхваща продължителността на обучението си. Учениците трябва да се свържете с офиса международни отношения в университета си за съдействие при получаването на разрешението за пребиваване.

 

Здравно осигуряване

Здравното осигуряване е задължително за всички ученици. Студенти от ЕС могат да използват своите европейска здравноосигурителна карта, за да получат медицински услуги. Полша също има двустранни споразумения с Обединеното кралство, Швеция и Словакия, която дава право на гражданите да получават безплатна медицинска помощ.

Студенти от страни извън ЕС / ЕИП, трябва да купуват здравно осигуряване в родината си или веднага след пристигането си в Полша. Ако учениците не са здравно осигурени, те ще трябва да плащат за медицински услуги.

 

Съвети

Полша се гордее на полски език, както и курсове за изучаване Polish в изобилстват в страната. Студентите, които не са вече владее полски трябва да обмислят възможността за допълване на проучвания с езиково обучение, особено ако те са за това, възможностите за работа в Полша, след като се дипломират. Много курсове в Полша са насочени към начинаещи и са научени по време на летните месеци или дори онлайн. Специализирани курсове, фокусирани върху полското за бизнес също са на разположение.

За Полша

Полша се намира в центъра на Европа и граничи с Балтийско море, Германия, Чехия, Словакия, Украйна, Беларус, Литва и Русия. Голямата част от страната е плосък, но две планински вериги са разположени на юг. Полша е дом на грандиозно природни пейзажи и красива архитектура, която включва замъци, дворци, дървени църкви и модерни спортни арени. Полска валута използва злота, съкращение PLN.


Климата в Полша

Благодарение на централното си местоположение, Полша има топло лято и много студена зима, които включват тежък сняг. Летните температури в по-голямата част на страната диапазон от 20 до 30 градуса C. Средна зимата температурите варират от 3 градуса C в северозападната до -8 градуса C в североизточната част.

 

Култура

По-голямата част от полските население живее в градски райони, както и полските обичаи и традиции са смесица от източната, така и западната култура.Близо 300 фестивали на изкуствата се проведе в страната всяка година, включително театъра, киното и музиката, особено джаз музика. Поляците са много приятелски настроени и храна се считат тържества. Полски ястия разполагат с голямо разнообразие от зеленчуци, картофи и месо.

 

Разходите за живот

Разходите за живот в Полша е сравнително ниска, около 1200-2500 PLN (около € 300-600) на месец, с изключение на обучение. Студентски общежития струва около 400-600 PLN и споделени апартаменти тече 1000-1600 PLN на месец.

Учебни заведения

Учебни заведения и университети в Полша

Учебни заведения и университети за онлайн обучение в Полша