Научете повече за магистратури по Връзки с клиенти тук!

След като получава бакалавърска степен или друга бакалавърска степен, че е възможно за студентите да продължат обучението си, за да получат допълнителни ползи за тяхната кариера. А по-дълбоко разбиране и владеене на и… Научете повече

След като получава бакалавърска степен или друга бакалавърска степен, че е възможно за студентите да продължат обучението си, за да получат допълнителни ползи за тяхната кариера. А по-дълбоко разбиране и владеене на избрания от вас област може да бъде постигната чрез спечелване на магистърска степен.

Какво е магистър по връзки с клиенти? За разлика от типичната програма степен по бизнес, изучаване на отношенията с клиентите включва елементи на междуличностни умения. Този вид програма включва много общ бизнес курсове, като счетоводство, финанси, маркетинг, и управление на ресурсите, както и курсове, свързани с комуникацията, включително социални мрежи, техники телефонни и клиент разбирателство. Студентите, които влизат на този вид програма ще специализират в продължение на кариерата си.

В допълнение към квалифицирани ученици за тяхната кариера, магистърски програми степен помагат учени развиват отлични комуникативни умения, които са приложими към всяка позиция.В допълнение, студентите могат да се възползват от конкретната цел на тяхната степен да се подготви за желаната кариерата си фокус.

Специфичната училището и програмата, която изберете значително влияе върху цената на спечелването на магистърска степен в отношенията с клиентите. В действителност, в страната на проучване също играе роля при определяне на обучение. Ще бъде по-добре подготвен, ако се поддържат разходите в ума, докато проучване на програми.

Докато междуличностни умения, разработени в програмата степен отношенията с клиентите ще помогнат завършилите влизат много видове позиции, типичната областта за възпитаници на тази програма е в продажба. Възможно е да се работи с публични и частни корпорации като сътрудник на продажбите, мениджър продажби, акаунт мениджър или търговски представител. Необходимите комуникационни умения също правят тези видове завършилите привлекателни за мениджърски позиции.

За да започнете процеса на спечелил си завършил степен в отношенията с клиентите, най-добре е първо да се намери програма, която отговаря на вашите нужди. Търсене на програма по-долу и се свържете директно с офиса допускане на училището по ваш избор чрез попълване на олово под формата.

Свиване
Други възможности в тази научна област: 
EAE Business School
Barcelona, Spain + 3 Още

Магистърът по дизайн на мислене и опит на клиентите има за цел да създаде професионалисти в областта на иновациите, които имат концептуални и практически инструменти за успешн ... Научете повече

Магистърът по дизайн на мислене и опит на клиентите има за цел да създаде професионалисти в областта на иновациите, които имат концептуални и практически инструменти за успешно разработване на иновационни и дизайнерски мисловни процеси в компаниите, фокусирайки се върху използването на инструменти и методологични техники, практикуване на техники за "съпричастност", за да се подхождат на потенциалните клиенти и да откриват неудовлетворени нужди, да развиват своята креативност, да я прилагат към решаването на реални бизнес проблеми и да отразяват собствения си профил като потенциални професионалисти в областта на иновациите, отношение към риска, грешката и несигурността. Свиване
Курсове за ръководители
01 Apr 2020
Редовно обучение
12 месеца
испански
Campus
 
Grupo Tiradentes
Aracaju, Brazil

укрепване на мрежи с екип от преподаватели, обучени от водещи специалисти в областта на HR

укрепване на мрежи с екип от преподаватели, обучени от водещи специалисти в областта на HR Свиване
Курсове за ръководители
01 Mar 2020
Редовно обучение
360 часове
Portuguese
Campus
 
PC Carrier
A Coruña, Spain

Магистърска степен по SAP Support и Bigdata

Магистърска степен по SAP Support и Bigdata Свиване
Курсове за ръководители
01 Sep 2020
Online & Campus Combined
Редовно обучение
испански
Online & Campus Combined
Campus
Online